БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Общонационален протест на таксиметровите шофьори

Георги Димитров: Със 70 до 90 на сто са паднали оборотите на такситата

Таксиметровите превозвачи излизат на общонационален протест. Те настояват за актуализация на тарифите за услугата и за адекватни условия на труд.

В 12:00 часа шофьорите на таксита ще се съберат пред общините в страната, а в София протестът ще започне с три лъча от различни точки на града, които ще се съберат пред Столичната община.

Превозвачите настояват за актуализация на цените на услугата „Таксиметров превоз“, за отпадане на патентния данък за следващата година, приравняване на дейността им към градския транспорт и премахване на мобилните приложения за споделено пътуване. И още – годишният технически преглед на автомобилите да важи за една година и да бъдат оборудвани с паник бутон.

Исканията на таксиметровите водачи са внесени в министерствата на транспорта и на икономиката, както и в Столичната община при протеста на превозвачите в края на миналия месец, но отговор до този момент няма, каза  Георги Димитров от Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи.

Условията, които бяхме поставили тогава на властимащите, към настоящия момент нямаме нито вест, нито кост. Таксиметровите услуги са в плачевно състояние. Загубата на оборот при нас е между 70 и 80% през деня и 90% почти през нощта. Ние сме изправени на ръба. Има голяма част от нас не само да загубят работата си, а да загубят и собствеността, която в 60% от случаите е собственост на лизинговите компании.“

В Плевен шофьорите на таксита също ще излязат на протест пред сградата на общината в 11:00 часа.

Настояваме за адекватни условия на труд, каза Мария Попова, заместник-председател на синдикална организация на таксиметровите шофьори в града:

Искаме тарифите да бъдат актуализирани, дейността ни да бъде наистина приравнена с тази, която е на обществения градски транспорт, защото страдаме от разделението на двата вида превоз.

Ние също сме обществен транспорт, работим с клиенти, както автобусните и тролейбусните линии.

Приет е в момента един закон – от 1 януари 2021 година, ние нямаме право да спираме на спирките, да взимаме и да оставяме клиенти, застрашени сме от санкцията 6 месеца без книжка, спряна кола от движение и 1600 лева финансова санкция. Имаме нужда от помощ от държавата, имаме нужда от диалог с държавата – да бъдем чути и нещата да се променят.“

340 са таксиметровите коли в Сливен с разрешително за работа. Минималната дневна тарифа е 0,78 лв. на км, а максималната 1 лв. Нощната тарифа започва от 0,89 ст. и достига 1,10 лв., а с решение на общината патентния данък е намален със 100 лв. и е 300 лв. за 2021 година.

По радиото чухме за такъв протест, не знаем за какво се протестира“, казаха пред БНР таксиметрови шофьори от Сливен:

Но патентният данък трябва да отпадне, колко месеци сме в пандемия…, но цените са приемливи, това не е проблем, въпросът е да има клиенти…“, посочиха те.

„Сега е най-важно да се обясни на хората, че ние не сме мародерите, които искаме да приберем парите им, а сме поставени в ситуация на оцеляване – със 70 на сто са паднали оборотите за дневните работещи и с 90 на сто за нощните – от началото на пандемията.“ Това посочи още в „Преди всички“ каза  Георги Димитров от Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи.

Цените на таксиметровите услуги не са повишавани от девет години. Ние предлагаме да има единна цена, която да удовлетворява всички…“, каза Димитров без да даде за пример конкретни суми.

Георги Димитров посочи, че ако исканият им не бъдат изпълнени, може да се очакват още по- мащабни протести.

Източник: БНР

Подобни публикации

Проверяват Столична община за неправомерно харчене на средства

Димитър

МВР готово с нов сектор в структурата си: „Престъпления против околната среда, дивата природа и животните“

Димитър

Здравната комисия на НС одобри на първо четене законопроект за дейността на психолозите

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy