ВАЖНИ СВЯТ

Общонационална стачка в Италия

Днес в Италия е обявена общонационална стачка. Организирането й премина напрегнато между синдикатите и правителството.

Протестът е осемчасов или една работна смяна. Но, след заповед на министър Матео Салвини, транспортът ще стачкува само четири часа – мярка одобрена от премиера Джорджа Мелони.

Двата най-големи синдиката CGIL (Италианска конфедерация на труда) и UIL (Италиански съюз на труда), нарекоха този ход „антидемократичен“ и „ограничаващ конституционното право на стачка“. Така, от 9 до 13 часа местно време, без самолетния превоз с малки изключения в Милано, Болоня и Неапол, всички останали видове обществен транспорт и такситата няма да работят.

Осемчасов е протетстът във другите трудови категории като се почне от националната „Banca d’Italia” , общественото образование, здравеопазването и др.

Митинги ще има на над 60 площада в цялата страна, а най-големият е в Рим. Под лозунга „Adesso basta“ (Стига вече), демонстрантите ще изразят недоволството си от бюджетната програма на правителството, срещу пенсионната и данъчна система, за несигурното бъдеще на младите хора и драматичното обедняване на работниците. В частния сектор, днес протестът е само в Централна Италия.

Поетапно през следващите дни ще се състои в останалите части на страната.

Източник: БНР

Подобни публикации

Джо Байдън отмени ключови политики на предшественика си

Димитър

Пулев: Не желая и няма да се оправдавам – загубата си е моя

Димитър

НОЩ препоръча постепенно разхлабване на Covid мерките

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy