АВТО

Обявените за незаконни проверки за неплатени глоби по границите ще продължат

Служителите на гранична полиция ще продължат да проверяват шофьорите за неплатени глоби по Закона за движение по пътищата и да не им позволяват да напуснат страната с автомобил, ако не се издължат, въпреки решението на Върховният административен съд, че това е незаконно. Това се разбра днес от изказване на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски. Изключение ще правят пунктовете по границите с Гърция, за които се отнася определението на магистратите.

„Ние сме длъжни да изпълни всяко едно съдебно решение, но искам да отбележа, че това касае три ГКПП-та и това са пунктовете на граничната граница“, каза министърът. Той допълни, че решението на ВАС дава насоки как да се промени нормативната база, за да продължи тази практика.

„Ние не го прави с цел някой да го спрем да не отиде в Гърция на почивка. Приоритет на министерството е пътната безопасност. Целта е глобата е да дисциплинира шофьора и той да кара по-спокойно и внимателно. Над 80-90% от жертвите на пътя е от несъобразената скорост. А над 90% от това, което връчваме на границата са електронни фишове за скорост“, посочи министърът.

Спорната практика беше въведена в началото на лятото. Тя предвижда пътниците и водачите на всички моторни превозни средства да бъдат проверявани за невръчени и неплатени глоби. Когато санкцията не е била получена тя се връчва на провинилия се. Когато за шофьор се открие, че не е платил вече връчена глоба, той трябва да се издължи. В противен случай книжката му се отнема, а превозното средство, ако е негова собственост, се спира от движение, докато санкцията бъде платена.

Срещу този подход се обяви омбудсманът Диана Ковачева, която атакува пред Конституционния съд съответните текстове от Закона за движението по пътищата, с които се ограничават основни права на гражданите като свободното придвижване в страната, правото на напускане на нейните предели и правото на личен живот.

Мнението на върховните съдии, по жалба заведена от адвокат, е че: „с оглед на трайната съдебна практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната“.

Върховните съдии са посочили, че в задължения на граничните полицаи е да установят самоличността на пътуващия, да проверят валидността на документа и дали има признаци, че е подправен. Граничният полицай има право да извърши проверка на лицето и в информационната система „Граничен контрол“, но само в рамките на „минималната гранична проверка“.

„Липсва законово правомощие на органите и на служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ да извършват контрол по Закона за движението по пътищата, включително проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по Закона за движение по пътищата и неплатени глоби в срока за доброволно плащане при преминаване на ГКПП-тата, пишат съдиите. Тъй като жалбата е за спиране на пункт на границата с Гърция обаче в решението изрично е посочено, че тази практика трябва да се спре на пунктовете Кулата – Промахон и Илинден – Ексохи.

Естествено, магистратите вероятно биха се произнесли по същия начин и за други ГКПП-та, но за момента такива решения няма. Какви точно промени в нормативната уредба да се предложат, тепърва юристите на МВР ще решават, след като се запознаят подробност с определението на ВАС по конкретния казус.

Пътна полиция има проблем със събираемостта на глобите от години, като опита няколко подхода за справяне със ситуацията.

Последно на 9 септември правителството реши да приемане на Закон за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, който предвиждаше отмяна на актовете и налагане на глоби само с фишове. Малко повече от месец по-късно обаче решението беше отменено „поради необходимост от допълнително съгласуване със заинтересованите страни“.

Източник: Дневник

Подобни публикации

Продажбите на нови коли в ЕС отново тръгнаха надолу

Димитър

Експерти откриха пропуски в скъпия ремонт на магистрала „Тракия“

Димитър

Кога да поставим летните гуми на автомобила?

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy