ВАЖНИ СПОРТ

Обявиха номинираните за „Венец на победителя“

Общо 14 заслужили спортисти, ръководители и деятели са удостоени с най-високото държавно отличие в областта на спорта – „Венец на победителя“ за 2020 г. Официалното награждаване ще се състои в края на месец януари по време на шестото издание на „Нощта на шампионите“. Традиционната церемония, на която се отличават най-успешните наши спортисти за изминалата година, легенди и дейци на българския спорт, се организира от Българския спортен тотализатор и Българската национална телевизия. Тотализаторът осигурява и парична награда за победителите в размер на 215 000 лв.

Почетният знак ще бъде връчен от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който утвърди списъка на наградените със заповед от 22 октомври.
„Венец на победителя“ вече беше връчен на легендите на българския бокс Ивайло Маринов и Петър Лесов. Олимпийските шампиони празнуваха кръгли годишнини през лятото.

По време на церемонията „Нощта на шампионите“ ще бъдат наградени още 10 заслужили спортисти. Сред отличените са олимпийските шампиони Ваня Гешева (кану-каяк), Асен Златен (вдигане на тежести), Йордан Биков (вдигане на тежести), Светла Оцетова (гребане) и Здравка Йорданова (гребане). Най-високото държавно отличие в областта на спорта ще получат още единственият българин играл в Националната баскетболна асоциация Георги Глушков, абсолютната световна шампионка по художествена гимнастика Бианка Панова, двукратният световен и европейски шампион по борба Живко Вангелов, световният шампион по борба Стоян Балов и дългогодишният капитан на националния отбор по бокс Михаил Таков.

Освен успели спортисти сред наградените всяка година има и ръководители, меценати и журналисти, които помагат за развитието на българския спорт. Сред отличените за 2020 г. ще бъде председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев по повод неговата 60-а годишнина.

Сред удостоените със заповедта от октомври е и легендата на българския автомобилен спорт Илия Чубриков. Той трябваше да участва в „Нощта на шампионите“ и да получи „Венец на победителя“ по повод 85-та си годишнина, но ни напусна в събота (5 декември). Чубриков постигна победи в 19 международни надпревари и още над 30 подиумни класирания в различни дисциплини.

Източник: БНР

Подобни публикации

1154 случая на коронавирус, положителни са над 18% от пробите

Димитър

Необходимо е да се проучи готовността на Европа да внася газ през хъб в Турция

Димитър

ЦСКА София официално обяви напускането на Белтраме

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy