БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Обявяват механизма на тестване на учениците от 1-ви до 4-ти клас

Изтече срокът, в който родителите на учениците от началния курс трябваше да декларират писмено дали са съгласни децата им да бъдат тествани за коронавируса. Тестването е условие да бъде подновено присъственото обучение за учениците от 1 до 4 клас. Съгласие обаче трябва да са дали поне 50 процента от родителите на учениците в дадена паралелка.

Механизмът, по който ще бъдат правени тестовете ще бъде описан в очакваната днес заповед на министъра на образованието.

Какви са нагласите сред родители и учители провери нашият репортер Андрей Борисов.

Тепърва предстои да бъдат обобщени родителските нагласи относно тестването на учениците от началния етап. Мненията, афиширани в публичното пространство до момента, са разнопосочни.

Мария Ангелова – майка на ученици във 2-ри и 4-ти клас, вече е дала съгласие децата ѝ да бъдат тествани:

„Защото ще бъде много по-спокойна за тях, тъй като в момента масово децата не се тестват, независимо дали имат или нямат някакви симптоми. Тестовете не мисля, че ще бъдат в каквато и да е форма травмиращи. Това трябваше да се случи много по-рано“.

Продължава разпределянето на тестовете към регионалните управления на образованието в страната. До вчера бяха разпределени 180 000 теста в 11 управления, в това число и в София. Днес трябва да пристигнат и останалите 220 000 теста от първоначално заявените количества.

В декларацията, която родителите трябва да попълнят, ако искат децата им да учат присъствено в клас, са посочени двата конкретни вида тестове със слюнка, които ще бъдат прилагани в училище.

На всяко учебно заведение ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

Проверка на „Хоризонт“ в две училища в столицата показва, че масово  родителите дават съгласие за тестване на децата им.

Нина Чанева, директор на 23 средно училище „Фредерик Жолио-Кюри“ съобщи за „Хоризонт“, че 94 на сто от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани:

„Засичаме всички канали, по които събираме информация, и мисля, че такъв ще си остане и процента – по едно-две деца от клас, до четири някъде се случват, родителят си го оставя вкъщи детето. За момента данните сочат, че всички паралелки от началния етап ще учат присъствено“.

В най-голямото училище в страната, в което се обучават близо 2400 ученици, 18-о „Уилям Гладстон“, по предварителни данни, масовите нагласи също „за“ присъствено обучение на учениците с тестване два пъти седмично.

Директорът Величка Стойчева заяви: „В момента обобщаваме окончателните резултати, но до снощи беше 670 деца, за които бяха дали съгласие за присъствена форма и тестване, и 120 родители, чийто деца ще учат онлайн“.

Най-ранната обсъждана дата за връщане на учениците от 1-ви до 4-ти клас в училище е 11 ноември, ако училищните директори успеят да формират екипи за тестването. За да има присъствен учебен процес, е необходимо да бъде изпълнено и още едно условие: минимум 50 на сто от родителите на ниво паралелка да са съгласни децата им да бъдат тествани.

Днес се очаква съвместна заповед на министрите на образованието и на здравеопазването, в която подробно ще бъде разписан механизмът на тестване на децата до 4-ти клас.

Същевременно от Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” посочиха, че над 87 на сто от учителите не са готови да тестват учениците от началния курс.

Родители организираха „Външна класна стая“ днес пред сградата на Община Бургас в знак на несъгласие с тестването на децата в училище и онлайн обучението.

Източник: БНР

Подобни публикации

Без ДДС за ваксините срещу Covid-19

Димитър

Честваме Успение на Света Богородица

Димитър

3138 са новите случаи на коронавирус при 8478 теста

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy