ВАЖНИ СВЯТ

Овладян е бушуващият в Кипър пожар

Пожарът, бушуващ в Кипър, в планински район на област Лимасол, от неделя на обед, бе овладян днес следобед, но опасността от нови възпламенявания остава заради големия му периметър, съобщиха от Отдела по горите. По първоначални оценки досега напълно са изгорели близо 10 кв. километра земя и растителност.

Мощни наземни и въздушни противопожарни сили се бориха през целия ден да потушат огнищата, като ново разгаряне на огъня преди обед усложни действията им.

Пожарът утихна, но по целия му периметър продължават да работят екипи на Противопожарната служба и Отдела по горите.

Гръцки и йордански противопожарни самолети оперираха през деня заедно с кипърските летателни средства. Пристигна и хеликоптер от Ливан.

Два противопожарни самолета, екипи и оборудване идват тази вечер от Израел. Елитен палестински екипаж е в готовност да излети за Кипър.

Гърция изпраща в Кипър и 20 тона противозапалителна течност чрез Европейския механизъм за гражданска защита, заяви Европейската комисия днес.

Хотели в Пафос и Лимасол предоставиха безплатно настаняване на екипажите от другите страни, участващи в гасенето на пожара, казаха от Кипърската хотелиерска асоциация.

Започна оценката на щетите, като по първоначални данни огънят е унищожил около 8,5 – 10 кв. километра. Предстои да се уточнят загубите на частната и държавната собственост в района, а също и предизвиканите екологични поражения.

Противопожарните сили и представители на компетентните кипърски власти са в района на пожара в планинската част на Лимасол от петък. В ранния му следобед избухна голям пожар, който бе поставен под контрол 24 часа по-късно, в събота, но повторното му разпалване в неделя доведе до продължаващата критична ситуация.

Източник: БНР

Подобни публикации

Трети ден огнеборци опитват да потушат мащабни пожари в Гърция

Димитър

3146 са новите случаи на коронавирус

Димитър

Канада призна геноцид над уйгурите, Китай определи акта като „лицемерие“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy