ЗДРАВЕ

Огромен интерес към чатбота за психично здраве

Иван Евстатиев: Все още в обществото има предразсъдъци към психичните болести

Живейне страдай“ е първият чатбот за психично здраве в България, който може да се използва през Viber на телефон, компютър или таблет“. Това поясни пред БНР създателят му Иван Евстатиев.
„Има голям интерес за тези два месеца – имаме 6 хиляди активни потребители, а свалянията са около 10 хиляди“.

„Той е съвестна разработка с асоциацията „Грижа за пациента“. Като цяло в България все още съществуват стигми по отношение на психичните заболявания, има определени предразсъдъци и психичното здраве не е поставено на пиедестал. Така решихме да разработим този чатбот. Според данните всеки пети българин в даден момент ще има психично – здравни трудности и ще има нужда от подкрепа“. 

Чатботът е персонален дигитален асистент, чиято мисия е да подпомогне всеки, интересуващ се от психичния си статус, и да го улесни с бърз, удобен достъп и безплатен чрез Viber до полезна информация за различни психични заболявания.

Чатботът предоставя на потребителите си революционна за България геолокализация и база данни за всички регистрирани специалисти психиатри в България. Всеки, без да напуска Viber, ще може бързо да намери най-близкия психиатър, лечебно заведение или спешен център до текущото си местоположение.

Чатботът предоставя също и възможност на всеки човек да се свърже със специалист и лечебно заведение директно или да отиде на място за записване на консултация както за себе си, така и за свой близък в нужда.

„При влизането в самия чатбот пациентът първо ще може да направи един тест, който се използва от години успешно в психологията и психиатрията, ще има достъп до много информация за заболяването си“, поясни още специалистът в предаването „Хоризонт до обед“.

Новата разработка с времето ще предостави и допълнителни функционалности, които да са в помощ на всички хора с необходимост от психична подкрепа.

Източник: БНР

Подобни публикации

Новите случаи на коронавирус у нас са 2541

Димитър

В Плевен са готови за поставяне на втора доза от Covid ваксината на 50 медици

Димитър

1405 са новите случаи на коронавирус у нас

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy