СПОРТ

Олимпийската песен на цикадите

Знаете ли какво е цикади? Ако потърсите информация в интернет ще откриете следното: Цикадите (Cicadoidea) са надсемейство насекоми от разред полутвърдокрили. Цикадите имат добре изразени странично разположени очи, къси антенки и прозрачни, подобни на мембрани криле. Познати са заради необикновено силния звук, който мъжките екземпляри произвеждат.

Точно такива насекоми огласят със своята „песен“ почти всички обекти на олимпиадата Токио 2020. Едно от първите неща, които чужденците забелязват на игрите, е именно силния звук от цикадите. Тук те са буквално навсякъде, където има дърво или храст. Но и не само. Например вътре в тенис комплекса „Ариаке“ няма зеленина, но поради липсата на зрители е тихо и тук се чува режещата „песен“ на цикадите, които се залепят и за бетонни стени.

Според данни от науката звукът им достига сила до 120 децибела, като е от най-силните сред насекомите и би могъл да увреди слуха на човек, ако е в непосредствена близост до ушите му и насекомите са много. В Токио обаче този дразнещ иначе звук може да се приема като Олимпийската песен на цикадите.

Източник: БНР

Подобни публикации

Телевизия разказа за последните часове на Марадона

Димитър

Джокович се класира на рекордния 47-и полуфинал от Големия шлем

Димитър

В Реал обмислят раздяла с трима играчи

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy