БЪЛГАРИЯ

Омбудсманът Диана Ковачева е възмутена от отговор на районен кмет

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до кмета на столичния квартал „Лозенец“ Константин Павлов, в което го информира за сигнали на родители на ученици от Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) заради неработещо улично осветление на алейната мрежа в лесопарк „Дъбова гора“ в квартала.

„Родителите изразяват безпокойството си за безопасността на учениците от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, преминаващи всекидневно през лесопарка на път за и от учебното заведение. Отбелязват, че особено голям проблем е това за учениците от V до VII клас, които се страхуват да преминават в тъмната част на денонощието оттам и това води до допълнително напрежение и трудности за семействата им”, пише омбудсманът.

Родителите информират, че за разрешаване на проблема ръководството на училището се е обърнало към кмета на район „Лозенец“, но без резултат, допълват от пресцентъра на омбудсмана.

В отговора си кметът Павлов обяснява, че „проверка за неработещо улично осветление не може да бъде извършена, тъй като работното време на експертите в отдел „Инженерни и благоустройствени дейности“ е през светлата част на деня, когато осветителните тела не са в работещ режим“.

Според омбудсмана такъв отговор е „недопустим и уронващ престижа на общинската администрация, която има ясни отговорности по създаването и поддържането на благоприятна и безопасна селищна среда“.

В своя фейсбук профил кметът Павлов признава, че „формулировката в отговора е несполучлива и гражданите с право се чувстват засегнати от нея. Сигналите изпратени към нас, сме задължени да ги прехвърлим по компетентност към Улично осветление, тоест реално така се удължава веригата, което забавя и реакцията. Що се отнася до осветлението в парка – той е паметник на парковото изкуство „Лесопарк Дъбова Гора“ и там може да има намеси само с проект, разрешение за строеж и със съгласието на Института за недвижимо културно наследство“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Служителите на НЗОК излизат на предупредителен протест

Димитър

Заразените с Covid-19 в Кюстендил и региона значително намаляват

Димитър

Варна – градът, в който официално е оповестено Съединението

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy