БЪЛГАРИЯ

Омбудсманът е притеснена от предлагани промени в Закона за енергетиката

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на енергетиката Румен Радев по проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, в което възразява остро срещу някои от предложените в него промени.

Основното притеснение на Ковачева е, че законопроектът предвижда първи стъпки за либерализацията на пазара на електроенергия за населението от 1 януари 2024 г., т.е. по средата на отоплителния сезон.

Общественият посредник смята определената дата за прибързана и необмислена, тъй като може да доведе до непредвидими ситуации преди излизането на битовите клиенти на свободния пазар. Тя допълва, че предвидената поетапност към либерализация на пазара на електрическа енергия не бива да започва по средата на зимния период, без нормативна уредба за въвеждане на механизъм за предоставяне на финансова подкрепа на домакинствата, които са в положение на енергийна бедност“, посочва омбудсманът.

Източник: БНР

Подобни публикации

275 са новите случаи на коронавирус у нас, под 5% положителни проби

Димитър

Прогнозата на Мустафа Карадайъ: След изборите – тежка зима за България!

Димитър

КПКОНПИ проверява Община Стара Загора за нарушения при две обществени поръчки

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy