БЪЛГАРИЯ

Омбудсманът иска Covid добавките към пенсиите да не се удържат от частни съдебни изпълнители

Омбудсманът Диана Ковачева внесе искане в парламента Covid добавките към пенсиите да не се удържат от частни съдебни изпълнители.

„Covid добавките към пенсиите от 60 лева имат социален характер и като антикризисна мярка представляват помощ за пенсионерите от държавата в извънредната пандемична ситуация“, посочва Ковачева.

Тя изтъква, че възрастните хора, които държавата подпомага в ситуацията на пандемия, я сигнализират, че още преди добавката да стигне до тях, тя вече им се удържа за наложени запори заради непогасен кредит или затруднения в плащането на битови сметки.

„По този начин, вместо да бъдат подпомогнати в разгара на Covid кризата, сумите им отиват за погасяването на дългове и така една от най-уязвимите части от обществото се оказва неподкрепена в кризата, включително за покриване на най-неотложните нужди като храна“, изтъква омбудсманът.

По тези причини общественият посредник отправя искане до председателя на Народното събрание, до комисиите по труда и социалната политика и по бюджет и финанси, да включат изрична нормативна разпоредба, с която Covid добавките, изплащани като антикризисна мярка към пенсиите, да станат несеквестируеми при наложени запори.

Източник: БНР

Подобни публикации

Срив в кампанията за добив на розов цвят

Димитър

Ивановден е, имен ден в България имат над 347 хиляди души

Димитър

1724 са новите случаи на коронавирус у нас

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy