ВАЖНИ СВЯТ

ООН: Населението на Земята ще достигне 8 млрд. души на 15 ноември

Населението на света се очаква да достигне 8 милиарда души на 15 ноември т.г., прогнозира днес ООН в доклад, според който още догодина Индия ще задмине Китай като най-многолюдна държава, предаде АФП.

Този крайъгълен камък за бройката на нашето население „е припомняне за нашата споделена отговорност за грижата за нашата планета и момент да осъзнаем, че все още не постигаме ангажиментите си един към друг“, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Прогнозата на Департамента на ООН по икономическите и социалните въпроси сочи още, че темповете на увеличаване на населението са най-ниски от 1950 г.

Очаква се Земята да бъде населявана от 8,5 млрд. души през 2030, а през 2050 г. – от 9,7 млрд. Пикът от около 10,4 млрд. ще бъде около 2080-те г., като това равнище ще се запази до около 2100 г.

На фона на резкия нетен спад на раждаемостта, констатиран в няколко развиващи се държави, ръстът на населението на планетата през следващите десетилетия ще бъде концентриран в осем страни – Демократична Република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания, отбелязва докладът.

Източник: БНР

Подобни публикации

Григор Димитров ще е във форма за US Open

Димитър

Алекс Фъргюсън се завръща на работа в Манчестър Юнайтед

Димитър

Един загинал, след като 5,8 по Рихтер разлюля о-в Крит

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy