ВАЖНИ СВЯТ

ООН одобри резолюция, призоваваща за хуманитарно примирие между Израел и „Хамас“

Общото събрание на ООН призова с голямо мнозинство за незабавно хуманитарно примирие между Израел и палестинските бойци от „Хамас“ и поиска достъп за оказване на помощ до обсадената ивица Газа и защита на цивилните, предаде Ройтерс.

Резолюцията, изготвена от арабските държави, не е обвързваща, но има политическа тежест, като взема предвид, че тази вечер Израел обяви, че засилва наземните операции в Газа.

Резолюцията беше одобрена със 120 гласа „За“, докато 45 се въздържаха, а 14 – включително Израел и Съединените щати – гласуваха „Против“. За приемането на резолюцията беше необходимо мнозинство от две трети, като въздържалите се не се зачитат, отбелязва Ройтерс.

Направеният от Канада опит за изменение на резолюцията, за да се включи осъждане на „терористичните атаки от „Хамас“ и вземането на заложници“, не успя да събере необходимото мнозинство от две трети, като събра 88 гласа „За“, докато 55 бяха „Против“ и 23 държави се въздържаха.

Източник: БНР

Подобни публикации

Посолството в Киев призова американските граждани да напуснат Украина незабавно

Димитър

Преговорите между Русия и Украйна продължават

Димитър

Финансовият министър представи параметрите на Бюджет 2023

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy