ВАЖНИ СПОРТ

ООН: Талибаните преследват хора, работили за НАТО или предишното правителство

Талибаните преследват хора, работили за силите на НАТО или предишното афганистанско правителство, предупреждава документ на ООН.

В него се казва, че бойците обикалят от врата на врата, за да ги открият и заплашват семействата им.

Твърдолинейното ислямистко движение се опита да успокои афганистанците след завземането на властта, като обеща, че няма да има отмъщение.

Има обаче опасения, че талибаните не са се променили много след 90-те години. Предупреждението, че групировката издирва „сътрудници“ беше отправено в документ на Норвежки център за глобален анализ, който предоставя разузнавателна информация на ООН.

„Ако тези лица не се предадат, талибаните ще арестуват и преследват, разпитват и наказват членовете на семействата им“, заяви Кристиан Нелеман, който оглавява групата, издала доклада.

Той предупреди, че всеки, който е в черния списък на талибаните, е в сериозна опасност и че може да се стигне до масови екзекуции.

Чуждестранните сили продължават с усилията да изведат от Афганистан своите граждани.

Представител на НАТО заяви днес, че над 18 хиляди души са били евакуирани през последните пет дни от летището в Кабул. Целта е през уикенда да се удвоят усилията за евакуация.

Извън летището ситуацията остава хаотична.

Талибаните блокират достъпа на афганистанците, които се опитват да избягат.

Групировката превзе Кабул в неделя, след като за седмица завзе цялата страна на фона на изтеглянето на чуждестранните сили.

Талибаните се връщат на власт 20 години след като бяха свалени при инвазията, ръководена от САЩ.

Източник: БНР

Подобни публикации

Димитров срещу Пер във втория кръг

Димитър

Виктория Томова отпадна в Анже

Димитър

1496 нови случая на коронавирус у нас, положителни са 24% от изследваните

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy