БЪЛГАРИЯ

Опити за измами с фалшиви документи за стаж и пенсиониране

Пореден опит за измама е предотвратен от служители на Националния осигурителен институт (НОИ). Става дума за фалшиви документи, доказващи стаж на хора, които искат да се пенсионират. Случаите са описани в последния брой на информационния бюлетин на общественото осигуряване.

Не е прецедент НОИ да засича фалшиви документи за стаж на хора, които подават данни за пенсиониране, но един от описаните случаи е особено интересен и фрапиращ. Става въпрос за категориен труд на жена:

„Жена, заявила желание за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст, представила удостоверение, доказващо три години стаж като полевъден работник към ТКЗС, обаче началната дата на този период съвпада с деня, в който тя е родила своето дете в болница, т.е. очевидно няма как да бъде на полето“, обясни казуса пред БНР Георги Терзийски – началник-отдел в НОИ.

Подобни случаи се засичат след проверки в информационните масиви и не само тези, с които НОИ разполага:

„Фигурират например наличие на странни болести, „скоростни“ майчинства. Стаж, който понякога наистина граничи с наивността – случай с практиката на колегите от Велико Търново: налице е човек, който представя документи за български стаж, но в същото време (посочва) датата на пристигането си от Франция, определена дата, а всички документи (за стаж) са попълнени с периоди отпреди завръщането му в България. Тоест ситуацията е, че той се опитва да докаже български стаж, докато изобщо не е бил в страната. Тук трябва да се отбележи , че за ефективността в битката с тези измами е много важно сътрудничеството с други институции, в случая с Гранична полиция“, коментира Георги Терзийски.

Източник: БНР

Подобни публикации

Ваксинационният център на ВМА ще работи всеки ден

Димитър

Йотова: Антикризисните мерки са положителни, но важна е програмата на правителството

Димитър

ГЕРБ настоява държавата да плати разликата в сметките за ток на общините

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy