БЪЛГАРИЯ

Оранжев код за интензивни валежи от дъжд в 5 области, за другите – жълт код

Предупреждение от втора степен – оранжев код, за интензивни валежи от дъжд е обявено за днес за 5 области. Това са Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. В тези области се очакват значителни валежи от дъжд, като сумарните количества могат да достигнат между 35 и 55 литра на квадратен метър.

За останалата част от страната кодът е жълт – за валежи от дъжд, а в Северозападна България – от дъжд и сняг.

Няма опасност от преливане на реките и язовирите в София

Във връзка с обилните валежи и обявения „жълт код“ по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова се извършва непрекъснато следене на нивата на реките и язовирите на територията на Столичната община, съобщават от общината.

След продължаващите валежи няма опасност от преливане на реките и язовирите на територията на Столичната община. Започнало е контролирано изпускане на язовирите „Суходол 2“, „Иваняне“ и „Мрамор“.

Аварийни екипи отстраняват паднали дървета и клони по пътя Бистрица – Железница, както и пътя за с. Плана.

Не се движи градският транспорт към Курило заради наводняване на пътното платно, каза за БНР директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община Красимир Димитров:

„Имаме проблеми на две места с движението на градския транспорт. Това е по линия 26 – Гниляне – Курило, тъй като реката е излязла под железопътният мост и не може да се премине, така че за гражданите има затруднение и трябва да намерят обходен маршрут на движение.

И към с. Плана автобусите са спрени, тъй като имаме много паднали дървета там. В момента сме съсредоточили три от екипите в Гниляне. Превантивно ще наблюдаваме нивата на реката да няма завиряване към къщите и наводнения. В момента отводняваме там част от пътното платно преди Гниляне. Няма бедстващи хора, които да се нуждаят от спешна евакуация за момента и опасност за преминаващите автомобили и автобуси“.

Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и столичната пожарна реагират на сигнали за паднали клони и дървета във връзка с валежите в София.

През нощта екипите на общината са се отзовали на 20 сигнала за завирявания и паднали клони.

Във Варна голямо дърво падна на входа на Морската градина. Авариен екип работи по отстраняването му

Дърво е паднало и в крайната дясна лента на автомагистрала „Хемус“ в посока село Приселци, област Варна. При инцидентите няма пострадали хора.

Източник: БНР

Подобни публикации

Георги Гьоков: Няма пенсионер с пенсия, по-ниска от декемврийската

Димитър

2095 са новите случаи на коронавирус

Димитър

НС реши окончателно: Наборната служба и затворът за репресирани се зачитат за стаж за пенсия

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy