ВАЖНИ СВЯТ

Орбан настоява върховенството на закона да бъде отделно от бюджета на ЕС

Унгария все още не може да приеме клауза за спазване на върховенството на закона към бюджета на ЕС и възстановителния фонд за Covid-19, заяви днес премиерът Виктор Орбан, според когото тези въпроси трябва да бъдат разглеждани отделни, предаде Ройтерс.

Той отхвърли предложената обяснителна декларация, което накара член на полското правителство да каже вчера, че Полша може да приеме пакета.

Унгария и Полша от седмици блокират седемгодишния бюджет на ЕС и общностният фонд за следкризисно развитие.

„За нас това решение – прикрепването на някакво заявление като напомняне на лепяща се бележка върху лист хартия – няма да проработи“, заяви Орбан по общественото радио. „Унгария настоява тези две неща да бъдат отделени“, каза той.

Унгария и Полша, които от години са критикувани за отстъпление от демократичните стандарти, казват, че ще действат и гласуват заедно по въпроса за върховенството на закона. Орбан заяви, че ще се придържа към тази договореност.

По думите му няма защо да се бърза за постигане на споразумение за бюджета на ЕС тази година. Според него, ако не се постигне споразумение до януари, ще се постигне по-нататък.

Източник: БНР

Подобни публикации

СЗО: Covid пандемията се засилва

Димитър

Меси е най-добрият плеймейкър на десетилетието

Димитър

25 хиляди дози от ваксината на „Пфайзер“ пристигнаха в София

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy