ВАЖНИ СВЯТ

Османи предупреди, че РСМ трябва да промени конституцията си, ако иска в ЕС

„Започнахме преговори за членство с Европейския съюз от деня на първата междуправителствена конференция, но няма да можем да отворим глава 23, ако не променим конституцията”, отбеляза министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи в телевизионно интервю.

Той подчерта, че изменението на конституцията предполага включването на хърватската, черногорската и българската общност наред с останалите шест общности, които вече са изброени в текста на конституционния преамбюл.

На въпрос дали се опасява, че може да не се осигури мнозинство от две трети за промените в конституцията, Османи подчерта, че по време на разговорите с България е общувал с представители на македонската опозиция и не е чул от никоя партия аргумент срещу включването на българите в Конституцията.

По думите му дори от представители на ВМРО-ДПМНЕ е чул мнение, че е направена грешка, че българите не са включени в конституцията при конституционните промени през 2001 година, а сега, каза Османи, този въпрос се използва за ежедневен политически натиск.

Източник: БНР

 

Подобни публикации

Втори протест срещу насилието ще се проведе в Стара Загора

Димитър

В Сърбия: Треньорът на Левски е в тежко състояние

Димитър

1799 са новите случаи на Covid-19 у нас

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy