БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Остават ли невидими пациентите с редки болести за държавата

Днес отбелязваме Международния ден на хората с редки болести. От 2008 година в последния ден на месец февруари по целия свят се организират кампании по проблемите на този тип заболявания.

Според здравните стандарти рядка болест означава заболяване или състояние, което се проявява при по-малко от 1 на 2 000 души. болните по света са 350 милиона, в Европейския съюз – 30 милиона, а в България 40 000.

В 80 на сто от случаите редките болести са генетично обусловени, а в останалите са резултат от вирусни и бактериални инфекции, алергии или от въздействие на околната среда.

От 13:00 часа пред Националния дворец на културата пациенти с редки заболявания символично ще оцветят ръцете си в основните цветове на инициативата – зелено, синьо, лилаво и розово.

От Националната пациентска организация подчертават, че българските пациенти с редки болести остават невидими за държавата и политиците. Те не винаги имат достъп до терапия, а за някои болести такава терапия липсва.

Наложително е да се изработи Национална стратегия с фокус върху начина на финансиране и реимбурсиране на иновативните терапии и лекарства, препоръчва пациентската организация.

За страдащите от редки заболявания днес в храм „Свети Николай“ във Враца беше отслужен молебен и водосвет. След това в парка до храма 40 балона ще полетят към небето. Ще бъде показано табло с информация за тези заболявания. Информационни плакати са залепени в градския транспорт, на дежурните шофьори са подарени маски с логото на кампанията.

Инициативите във Враца се организират от Националния алианс на хората с редки болести, Медицинския колеж в града и Областния информационен център.

Източник: БНР

Подобни публикации

Министър Демерджиев: Подготовката на изборите върви много добре

Димитър

Спешна помощ в София: Претоварени сме, търсете и личните лекари

Димитър

Проблеми пред ваксинацията в домове за възрастни във Великотърновско

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy