БЪЛГАРИЯ

Остава трудно намирането на учители по математика, информатика и природни дисциплини

Училищни директори алармират, че въпреки очаквания ръст на учителските заплати в Бюджет 2023 със задна дата от 1 януари все още остава трудно намирането на учители по математика, информатика и природни дисциплини, както и на преподаватели за професионалните гимназии.
Диан Стаматов – директор на 119-то Средно училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета посочи причината за трудното намиране на такива преподаватели: „Те се ориентират много по-бързо в сериозно по-конкурентните сектори в страната, които им предлагат много по-добро възнаграждение“.
В гилдията е налице безпокойство от липсата на достатъчно средства в Бюджета за издръжка на учебните сгради: „Доста скочиха цените за отопление и осветление“.
И от липсата на ръст на средствата за храна на децата в детските градини: „Средствата, които са предвидени, реално са достатъчни за не повече от пет месеца в годината“.
И още: „Отдавна говорим за приобщаващо образование, за подкрепа на ученици с различни интереси и желания. В настоящия Бюджет не се вижда нищо подобно“.
В законопроекта на Държавния бюджет за тази година разчетените разходи за образование са над 7,5 милиарда лева. Това е 4,1 на сто от Брутния вътрешен продукт при предвидени 4,5 на сто от БВП за сектора миналата година. В абсолютна стойност през 2023-та обаче парите за сектора нарастват с над 900 милиона лева.

Източник: БНР

Подобни публикации

Редовното заседание на парламента се провали след три неуспешни опита за кворум

Димитър

Правната комисия в НС обсъжда по-строги наказания за домашно насилие

Димитър

Петков критикува Радев за липса на държавнически подход при решаване на важни за страната проблеми

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy