СВЯТ

Оставката на Борис Джонсън породи различни реакции в Украйна и Русия

Докато в Украйна тъгуват, че след оставката на британския премиер Борис Джонсън страната е загубила истински приятел, руски дипломат изрази мнение, че падането на Джонсън е „справедлива награда за войствената политика на британците“.

В коментар за оставката на Борис Джонсън украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че британският премиер е бил сред първите световни лидери, който не само безусловно е осъдил бруталното руско нашествие, но е взел и някои важни решения за помощ на Украйна, така че да се защити и да спечели войната в бъдеще. От офиса на президента Володимир Зеленски също благодариха на Борис Джонсън за защитата на украинските интереси. Оттам изразиха надежда, че подкрепата на Великобритания ще продължи и в бъдеще, но тя е била още по-специална заради лидерските качества и харизмата на британския премиер.

Руският посланик в Лондон Андрей Келин обаче вижда нещата в по-друга светлина. В интервю за Ройтерс той каза, че за падането на Джонсън от власт е допринесла войнствената антируска политика на премиера. Той допълни, че заради подкрепата на Украйна Джонсън е игнорирал икономическите нужди на британския народ. Според Келин Джонсън прекалено много се е съсредоточил върху геополитическата ситуация около Украйна. „Разбираемо е, че ние бихме предпочели някой, който не е толкова антагонистичен и войствен“, изтъкна Келин.

Източник: БНР

Подобни публикации

Разхлабването на Covid мерките в Кипър е под въпрос

Димитър

Жан Кастекс: Франция отменя вечерния час от 20 юни

Димитър

BioNTech обещава допълнително 75 милиона дози ваксини за ЕС

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy