БЪЛГАРИЯ

Отбелязваме Деня на християнското семейство – Въведение Богородично

Въведение Богородично е един от 12-те най- големи християнски празници и се отбелязва и като ден на християнското семейство. Когато навършила три години, Мария била заведена от благочестивите си родители в храма в Йерусалим. Тя останала там, за да служи на Бог и да се подготви за великото си предназначение – да бъде Майка на Христос.

„Света Богородица е била дадена в храма Господен на три годишна възраст за служение на Бог. Мнозина сега правят всичко възможно да имат рожба и се молят и обещават, правят невъзможни неща, но колко от тях ще се разделят със своето чедо заради своето обещание. Това е примерът за всички семейства от тогава до наши дни да живеят праведен живот, чист живот, да търсят Бога за всичко и да помнят, че служението на Бога създава наистина едни достойни млади хора – деца, които да са възпитани в истината на вярата и да живеят чист и праведен живот“, каза за БНР врачанския митрополит Григорий.

У нас от 1929 година, по решение на Светия Синод на Българската православна църква, празникът се отбелязва като Ден на християнското семейство и православната младеж.

На Въведение Богородично приземният храм на катедралата „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч отбелязва своя празник. Ловчанският митрополит Гавриил отслужи Света литургия, но от освещаването на храма богослуженията там се водят от отец Михаил Ковачев.

Отец Михаил Ковачев каза за „Хоризонт“, че благодарение на търпението и преживените страдания родителите на дева Мария – Йоаким и Анна, са се усъвършенствали до такава степен, че станали достойни родители на прекрасната си дъщеря.

„В последните си години, когато не е било възможно да имат деца, тогава именно Господ им е дарил Божията майка. Това е станало, след като първосвещеникът в храма се е отнесъл твърде строго към тях. Един ден, когато те отишли да принесат своя дар в църквата, той е отказал да го приеме с предлог, че те не са достойни да го принесат, тъй като те нямат дете, а това вероятно е поради някакви техни грехове“.

Семейство Виолета и Тома Попови споделиха за предаването „Рано в неделя“ пред какви трудности са изправени в съвместния живот и как ги преодоляват.

„Много е важно на каква основа стъпва бракът. Без вярата, без Бог, ние не можем да постигнем това единение напълно. Ако само се вторачваме един в друг или в някакви общи цели или конкретни неща, които искаме да постигнем – това не е достатъчно. Трябва духовно да има единение, общ стремеж“, каза Виолета.

Тома Попов сподели, че чувства съпругата си част от себе си:

„По един чуден начин сме свързан и по този начин аз чувствам отговорности да се грижа за нея. Както за себе си се грижа, така да се грижа и за семейството си. Това е естественият ход на нещата и е благословен от Господ и така трябва да бъде“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Депутатите позволиха на здравното министерство да субсидира областните болници

Димитър

Започна протестът на земеделците

Димитър

32-годишна жена e отвлечена и убита в София, има задържан

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy