БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Отбелязваме Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България

Отбелязваме Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

В 12 часа сиренната система в цялата страна ще бъде задействана в продължение на 2 минути. При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места в страната трябва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

Във Врачанския Балкан, където преди 147 години е убит гениалният поет и революционер, ще се проведе традиционното всенародно поклонение край величествения паметник на връх Околчица.

В поклонението ще участва и министър-председателят Гълъб Донев. Той ще приеме почетния караул в подножието на върха, след което ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на връх Околчица.

Всенародното поклонение ще започне с молебен за България, отслужен от врачанския митрополит Григорий. Ще прозвучат слова и Ботеви стихове. В церемонията ще участват и част от 1500-те походници, които през последните пет дни преминаха по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица.

Традиционно историческият връх събира хиляди родолюбиви българи.

„Винаги съм ходил на Околчица с едно чувство на гордост и на преклонение пред подвига не само на Ботев, а и на всички тези млади момчета, които са тръгнали към този връх. Дано в 12 часа на 2 юни, когато засвирят сирените, всички да спрем и да помислим за малко.“

Преди сирените с военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност в подножието на величествения паметник на Околчица.

В Калофер, родният град на Христо Ботев, ще се състои митинг поклонение. Преди церемонията от Националния музей „Христо Ботев“ с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Точно в 12 часа пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“ с минутата мълчание  ще бъде отдадена почит на героите, загинали за свободата на България.

В София по случай 147-годишнината от гибелта на Христо Ботев и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България, ученици от столични училища ще осъществят ритуално четене на стихотворенията от сборника „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“. То ще се проведе на паметника на Васил Левски в столицата.

Първият етап от четенето започва в 11 часа и ще приключи преди сирените в 12 часа. След заглъхването на сирените, ученици, учители, училищни директори и граждани в хор ще прочетат Ботевото стихотворение „Хаджи Димитър“.

Събитието ще бъде предавано на живо и ще остане достъпно в платформата YouTube.

Тържествената церемония пред бюст-паметник на Христо Ботев в Борисовата градина започва в 11.30 ч.

Източник: БНР

Подобни публикации

Проследяването на телефоните на карантинираните – противоконституционно

Димитър

Над 30 процента от учителите са били ваксинирани в края на август

Димитър

Реал (Мадрид) с десета победа в Ла Лига

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy