ЛЮБОПИТНО

Отглеждане на децата с любов

Знаете ли за какво хората най-много съжаляват, преди да заминат за друг свят? Не, те не говорят за правене на малко пари или неуспех. Най-често те съжаляват, че не са имали време или не са могли да направят нещо добро в живота, да помогнат на любим човек или случаен познат и най-важното е, че не са обръщали малко внимание на децата си, пише Benchtalks.com.

Родителската любов е незаменимо чувство, което може да направи чудеса: да излекува душата на вашето дете, да му пораснат крила зад гърба му, да вдигнете детето си на крака, когато силите му са на изчерпване и най-важното – да го направи щастливо. Всеки родител проявява любов по различни начини: някои с безкрайно настойничество, други със строгост и дисциплина. Но има и такива, които не показват чувствата си. Или изобщо не съществуват…?

В тази статия ще говорим за значението на родителската любов при отглеждането на децата, как се проявява и какво влияе върху развитието на това чувство при възрастните.

Какво казват науката и статистиката?

Когато в семейството се появи дете, родителите започват да се чудят как правилно да го отгледат? Как трябва да се държат? Струва ли си да му обръщат максимално внимание или то трябва да се научи да бъде независимо от люлката и да спазва строга дисциплина? Книгите съветват едно, бабите и дядовците и съседите – друго. Колко хора, толкова мнения, но има научно доказани факти, които показват, че отглеждането на деца в условия на любов и грижа е гаранция за щастливо бъдещо дете.

През 2013 г. учените проведоха проучване и стигнаха до извода, че родителите, които посвещават много време на децата си, се чувстват по-щастливи от тези, които са безразлични към детето. „Когато инвестираме в благополучието на другите, ние самите изпитваме по-голямо благополучие“, казват авторите на изследването.

Най-просто казано, в системата родител-дете работи принципът „Каквото сееш, това ще пожънеш“. Ако във вашето обкръжение има такива, които звънят на децата си по няколко пъти на ден, за да ги питат дали са яли добре, не бързайте да ги осъждате, а просто погледнете в очите на щастливите родители.

В Съединените щати приблизително 90% от родителите поне веднъж са използвали псувни, подигравки и дори насилие като начин за отглеждане на детето си, въпреки факта, че според законите на тази страна злоупотребата с деца е основание за съдебно дело. Родителите са склонни да мислят, че децата им като възрастни ще разберат тяхната строгост и ще им простят за това, въпреки че в действителност това не е така. Това доказва изследване, в което са участвали почти 970 семейства. То показа, че прекомерната строгост от страна на родителите към децата на 13-годишна възраст, проявена в груба словесна форма, води до проблеми и депресия при подрастващите.

Любовта и отглеждането на деца в семейство са две неразделни понятия. Ако родителите открито проявяват неуважение един към друг, карат се пред дете, това може сериозно да повлияе на състоянието му: възможни са признаци на аномалии в развитието на мозъка, нарушение на съня и проблеми с поведението. Всичко това е резултат от дълъг или хроничен семеен конфликт.

Има няколко други важни тенденции във взаимодействието родител-дете. След провеждане на поредица от изследвания учените стигнаха до заключението, че прекомерното настойничество и желанието да се направи детето „умно за годините“ пречат на формирането на собствената му дейност, което може да доведе до нарушаване на интелектуалното развитие по същия начин, както прекомерна тежест.

Нестабилността в стила на възпитание и недостатъчното задоволяване на потребностите на детето също оказват влияние върху формирането на личността и поведението. Интересен факт: интелектуалното развитие на момчетата се влияе от отношението на майката, а на момичетата от бащата. За дъщерите е важен балансът между контрол и строгост на изискванията, а за синовете – липсата на попечителство и задоволяване на потребностите.

Подобни публикации

Проверете имате ли магия с олио

Димитър

Коректните интериорни дизайнери – как да ги разпознаем

Димитър

Без паника: Проучване на опции за спешни нужди от пари

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy