БЪЛГАРИЯ

Отец Лъчезар Попов: Благодатният огън е символ, че Бог не ни е забравил

В полунощ вярващите ще се поздравят с Възкресение Христово и ще отнесат в домовете си частица от Благодатния огън, който всяка година часове преди празника слиза по необикновен начин в параклиса на Божи гроб в Ерусалим.

На Великден в българските църкви ще се подава Благодатният огън от 2021 година. От Светия Синод решиха, че тази година няма да бъде организирано пътуване за пренасяне на Благодатния огън от Ерусалим.

За символа на свещения огън разказва отец Лъчезар Попов от столичния храм „Покров Богородичен“:

„Това е един вече хилядолетен ритуал, който е символ на вечността, на мира, на възкресението, символ на новото начало. Знаете е, че в параклиса влиза Ерусалимския патриарх, който, излизайки, вече носи огъня, който се раздава на всички стекли се богомолци. Преди да влезе там той бива проверяван дали не е скрил нещо в дрехата си от местни полицаи. Това е един голям символ на това, че Бог не ни е забравил, че Бог е с нас и докато го има този огън, той трябва да гори в нашите сърца, трябва да бъде разпалван най-вече от нашата вяра и винаги да го пазим. Загубим ли този благодатен огън, най-вероятно ще загубим и божията благодат. Преди всичко този огън е символ на божията благодат, която бива изпращана всяка година, за да може вярващият християнин да бъде укрепяван в своята вяра“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Новите случаи на коронавирус у нас са 677

Димитър

Омбудсманът сезира здравния министър и НЗОК за проблеми с Covid зоните

Димитър

ГЕРБ отговори на ДБ за обвиненията в лъжа

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy