БЪЛГАРИЯ

Откриват епископската базилика на Филипопол

Най-голямата раннохристиянска църква в България – епископската базилика на Филипопол, ще бъде официално открита днес.

На церемонията са поканени премиерът в оставка Бойко Борисов и министри от неговото правителство, американският посланик Херо Мустафа, представители на фондация „Америка за България“ и др.

Базиликата е с внушителни размери – обща дължина 90 м и ширина 36 м, което я прави най-голямата подобна сграда от IV-VI век у нас. Като религиозен храм тя е функционирала от средата на IV до края на VI век, а през Средновековието върху руините ѝ е изграден е изграден християнски некропол.

Уникални и запазени до наши дни са подовете на епископската базилика. Те са покрити с два слоя многоцветни мозайки с площ над 2000 кв. м. Те са експонирани на две нива, които посетителите могат да разгледат по пътеки от закалено стъкло.

Изграденият музеен комплекс включва интерактивни зони, учебен и детски кът, работилница за реставраторите и изложбено пространство.

Базиликата е открита по време на спасителни археологически разкопки през 80-те години на XX век, когато се строи подлезът на централната поща в Пловдив. Следва период на начално проучване и замразяване на обекта, до пълното му разкриване през 2017 г.

Година по-късно епископската базилика на Филипопол е включена в индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО. През последните 5 години с над 16 милиона лева финансиране от фондация „Америка за България“ и от община Пловдив е направена цялостна реставрация и консервация на находките, построена е покриващата сграда и е облагородено площадното пространство.

Заради противоепидемичните мерки на официалното откриване днес няма да се допускат гости. То ще бъде предавано пряко на Фейсбук страницата на община Пловдив.

Базиликата отваря врати за посетители от понеделник.

Източник: БНР

Подобни публикации

Радев: Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди друго освен отвращение

Димитър

Петков: Няма да имат дълголетие този парламент и това правителство, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинства

Димитър

1237 случая на коронавирус, под 8% положителни тестове

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy