ВАЖНИ СВЯТ

Открита е втора партида секретни документи, свързани с Байдън

Открита е втора партида документи на друго място, което президентът Джо Байдън е използвал, след като е напуснал вицепрезидентския пост .

За някои от ново откритите документи също се предполага, че съдържат класифицирана информация. Материалите са намерени, след като сътрудници на Байдън извършват претърсване на други места, където той е работил, след като е напуснал администрацията на Обама.

Новата партида е открита на различно място от първата.

Първата беше намерена в офис на Университета на Пенсилвания във Вашингтон, който някога е бил нает от Байдън, когато е бил вицепрезидент до президентската му кампания през 2020 г. Според неназовани източници първите намерени документи, съдържат класифицирана информация за чужди държави, някои от които са строго секретни. Президентът коментира откриването им, като заяви, че е бил изненадан.

От Белия дом потвърдиха, че Министерството на правосъдието преглежда „малък брой документи с класифицирана маркировка“, но засега няма коментари относно намерената на друго място втора партида правителствени документи .Все още не е ясно и дали е приключило търсенето на още материали.

Предварителното разследване на Министерството на правосъдието за възможна злоупотреба с класифицирани документи се фокусира върху това как те са попаднали там, където са открити, и дали президентът Байдън има участие.

Главният прокурор Мерик Гарланд е бил информиран и вероятно ще трябва да вземе решение дали да започне криминално разследване по случая.

След като бе открита първата партида класифицирани книжа, адвокатите на Байдън заявиха, че Националният архив на САЩ е уведомен за случая, а документите са му били предадени.

Във вторник Байдън заяви, че той и екипът оказват пълно съдействие на проверката по случая, която се извършва от Архива и Министерството на правосъдието.

Източник: БНР

Подобни публикации

Ансамбълът ни е на финал в Токио

Димитър

Ръст на Covid заразените по гръцките острови

Димитър

8 милиона абонати без ток в Мексико и Тексас заради студа

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy