БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Открито е огнище на птичи грип в стопанство с пъдпъдъци в Етрополе

Огнище на заболяването инфлуенца (грип) по птиците е установено в обект за отглеждане на пъдпъдъци за яйца в землището на град Етрополе в Софийска област, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Засегнатото стопанство се състои от два обекта, на един собственик, със затворен цикъл на люпене и отглеждане на пъдпъдъци.

Предстои умъртвяване по хуманен начин на около 25 хиляди заболели и контактни птици, и яйца в обекта и обезвреждане на труповете.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попада град Етрополе.

В 10-километровата наблюдавана зона са от общ. Етрополе – с. Лъга, с. Лопян, с. Рибарица, с. Ямна, с. Бойковец, а от общ. Правец – гр. Правец.

Огнището е първо за 2023 година. Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите, се посочва в съобщението на БАБХ.

Агенцията по безопасност на храните посочва още, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Източник: БНР

Подобни публикации

Започват Коледните пости

Димитър

Прокуратурата разследва за пране на пари депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов

Димитър

Румен Радев откри бизнес форум в Прага

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy