ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Откриха 7 Covid щама в САЩ и едни нов във Великобритания

Учени от университета в Единбург откриха още една разновидност на новия коронавирус във Великобритания, която вече е разпространена в десет страни, съобщи електронното издание на в. „Гардиън“, цитирано от БТА.

Вариантът, наречен B1525, е установен чрез секвениране на проби от коронавируса в Дания, Великобритания, Нигерия, САЩ, Франция, Гана, Австралия, Канада, Йордания и Испания. За пръв път геномът на този вариант на вируса е секвениран през декември във Великобритания и Нигерия.

Този нов вариант се отличава от доминиращата в Англия разновидност от Кент с мутация Е484К в протеина на шипа, която се наблюдава и при бразилската, южноафриканската и засечената в Бристол разновидност на вируса. След откритието експерти призоваха британските власти да увеличат количеството на тестове за коронавируса в регионите, където е регистриран новият вариант.

„Промяната Е484К в момента изглежда ключова за способността на вируса да се изплъзне на имунния отговор“, казва проф. Джонатан Стойе от изследователския институт „Франсис Крик“.

Американски учени успяха да идентифицират седем разновидности на коронавируса, които се разпространиха в САЩ, съобщава в. „Ню Йорк таймс“.

Изследването е било проведено от група специалисти от университети в щатите Ню Йорк, Ню Мексико, Луизиана, Пенсилвания и Уайоминг.

Всички от идентифицираните седем разновидности притежават сходни мутации. Те се отнасят най-вече до особеностите как вирусът прониква в клетката. Още не е установено със сигурност дали новите щамове са по-заразни.

В публикацията се цитира мнението на вирусолога от университета на щата Луизиана Джеръми Камила, взел участие в проучването. Той изказа увереност, че мутациите , за които става дума, се явяват „еволюционно преимущество“ за вируса.

Специалистите установяват в каква степен са се разпространили споменатите седем разновидности. В кое американски щати те са се появили най-напред все още не е установено.
По данни на федералните Центрове за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ в 40 американски щата са били регистрирани над 1100 случая на заразявания с британския вариант на коронавируса, а в 8 щата са били идентифицирани 17 носители на южноафриканската разновидност на патогена. В два щата са били открити сумарно три случая на заразявания с бразилския щам.

Източник: БНР

Подобни публикации

Шефът на ЕК призова за започване на преговори за членство с РСМ и Албания

Димитър

„Добър ден за демокрацията“ – Байдън готов да работи с републиканците

Димитър

Изборът на подходяща работно облекло за студени условия

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy