БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Отпадна парламентарният контрол, депутатите включиха 10 точки в дневния ред

Депутатите включиха нови десет точки в дневния ред за днес, отпадна парламентарният контрол. Точката за отнемането на концесията на пристанище „Росенец“ от компанията „Лукойл“ също ще бъде обсъдена. Удължено бе и работното време до приемането на всички точки от дневния ред.

Предложението за промени в програмата направи председателят на Народното събрание Росен Желязков в началото на пленарното заседание. Срещу това възразиха от „Възраждане“, „БСП за България“ и ИТН, като поискаха оттегляне на точките.

От „Възраждане“, БСП за България и ИТН реагираха остро, като обявиха, че става въпрос за прецедент и се нарушава парламентарният правилник. Депутатите от тези парламентарни групи призоваха ръководството на НС да оттегли тези точки и да се даде възможност всички народни представители да се запознаят с тях.

Петър Петров („Възраждане“) коментира, че досега председател на парламента не си е позволявал да вкара десет точки по изключителност. Виждам ентусиазма на народните представители да работят поне до неделя сутринта с десет точки, които са предложени, коментира той:

„Откакто съм народен представител –  трето поредно Народно събрание, никога досега председател не си е позволявал да вкара 10 точки, които да мотивира с една единствена дума – „изключителност“.

Георги Свиленски от левицата посочи, че са сменили приетата програма за седмицата на 90 процента. Въвеждате новаторство в българския парламентаризъм, коментира той и допълни, че това е недопустимо:

„Кажете наистина – не вече на народните представители, а на българските граждани, че вие въвеждате новаторство в българския парламентаризъм – че няма да има председателски съвети, че няма да се обсъжда по комисии, че няма да се обсъжда по парламентарни групи и каквото вие решите с тази папчица под мишница, ще влизате всяка сутрин, ще ни информирате ние какво трябва да правим“, коментира Свиленски.

„Отново енергетика, продадохте всичко за една седмица, миналата, сега и ако това го извършите, че то няма да има държава. Я направо вкарайте да се закрие държавата и да приключи всичко“, заяви Борислав Гуцанов от БСП.

Депутатите решиха да работят до изчерпване на предвидения за днес дневен ред. Различни парламентарни групи поискаха разместване на поредността на включените точки.

Отхвърлено беше предложението на ИТН за изслушване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов защо „Жандармерията“ пази къщата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя.

След приемането на новия дневен ред Станислав Балабанов от ИТН поиска почивка. Приехте десет точки, за да работите цял ден, но лидерите напуснаха залата, коментира той.

Балабанов заяви: „Вкарахме искане за изслушване на министъра на вътрешните работи в петък по темата за това защо „Жандармерията“ пази дома на господин Борисов и защо ние, като български данъкоплатци, плащаме заплатите на „Жандармерията“, за да охранява един народен представител! Трябваше да го изслушаме от какво е заплашен господин Борисов. Но, като гледам, сред тези 10 точки, не чух да има изслушване на министъра на вътрешните работи. Тоест вие бягате от истинските въпроси и от истинските изслушвания, вкарвайки някакви точки, което действително, съгласен съм с колегите, ако ще трябва да ги приемем, трябва да работим до другата сряда без да прекъсваме“.

В програмата за днес бяха включени следните точки: Проект на решение относно необходимостта от предоставяне на нова сграда на Конституционния съд; Промени в правилника на Народното събрание, Второ гласуване на промени в Закона за съдебната власт; Първо четене на промени в закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки срещу Русия;

Проект на решение за предоставяне на допълнителна военно-техническа помощ на Украйна; Проект на решение за възлагане на министъра на енергетиката да проведе преговори за условията и реда, при които „Българския енергиен холдинг“ да придобие до 20 процента дял в консорциума-титуляр на договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „Хан Аспарух“;

Избор на постоянни делегации на Народното събрание в международни организации; Първо гласуване на промени в Закона за здравното осигуряване; първо гласуване на законопроект за допълнение на Кодекса за застраховането; Второ четене на промени в Закона за защита от домашното насилие.

Източник: БНР

Подобни публикации

Свинеферми задължават работниците си да не ходят на лов

Димитър

Отровното трио: Дадохме знак на Брюксел, който на 5 октомври ще разглежда положението с България

Димитър

Близо 2600 са имениците в община Кюстендил за Гергьовден

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy