ДОМ

Отпушване на канали при запушена канализация

Не позволявайте на запушената канализация да опустоши дома ви!

Задръстената канализация може да причини щети за хиляди левове на електрически системи, стени, мебели, подове и други вещи. Научете повече за какво сте отговорни като собственици на жилища и какви стъпки можете да предприемете, за да предпазите дома си от проблеми с канализацията.

Отговорности на собствениците на жилища за поддръжката на канализацията

Повечето собственици на жилища може би не осъзнават, че са отговорни за поддръжката и ремонта на своята къща или канализационен тръбопровод – т.е. тръбопроводът между градската канализационна мрежа (която обикновено се намира на улицата) и сградата.

Канализационният латерал се притежава и поддържа от собственика на имота, като отговорността на собствениците на жилища включва всяка част от латерала, която се простира на улицата или в правото на публичен път. Напукан или износен латерален канал или такъв, запълнен с корени на дървета, може да позволи на подпочвените води да проникнат в системата, което причинява солиден проблем.

Причини за необходимост от отпушване на канали

Въпреки че повечето проблеми с водата в мазетата не са причинени от запушена канализация, Фондацията за изследвания в областта на гражданското инженерство съобщава, че броят на запушените канализационни тръби и се увеличава с темп от около 3% годишно. Ето и някой от причините:

  • Остарели канализационни системи – Българскотодружество на строителните инженери посочва, че над 20 000 км. канализационни линии в страната са средно на повече от тридесет години. Увеличаването на броя на жилищата, свързани към вече остарелите канализационни системи, също е допринесло за бързото нарастване на случаите на запушени канализационни тръби, наводнени мазета и преливания. Поради тези проблеми спешното отпушване на канали става все по-често търсена услуга из цялата страна.
  • Комбинирани тръбопроводи – Проблеми възникват в системи, които комбинират дъждовни и необработени отпадъчни води в един и същи тръбопровод. По време на многобройни дъждовни бури системите са изложени на по-голям обем, отколкото могат да поемат, и резултатът е запушени канализационни тръби, които позволяват на отпадъчните води да отиват в мазета и други ниско разположени канализационни шахти.
  • Корени на дървета – Търсейки влага, малките корени на дърветата и храстите си проправят път в пукнатините на канализационните линии и фугите на обслужващите тръби и могат да причинят големи щети или запушвания, когато се разраснат. Разходите по почистването се поемат от собственика на проблемното дърво. Когато проблемът е резултат от комбинация от градски и частни дървета, разходите понякога се поделят между града и собственика на имота.
  • Блокиране на канализационната мрежа – В градската канализационна мрежа може да се получи запушване. Ако запушването не се открие навреме, отпадъчните води от главния канал могат да се върнат обратно в домовете и фирмите през подовите канализации. Обикновено това се случва бавно и има ранни индикации за проблем. Ако забележите просмукване при подовите отводнителни тръби, обадете се на лицензиран водопроводчик, за да оцени ситуацията и щетите. Ако водата навлиза в мазето ви с бързи темпове, обадете се на градската служба за обществени работи и незабавно съобщете за проблема.

Как да предотвратите обратни нахлувания в канализационната тръба и в градската магистрала

  • Изхвърляйте правилно мазнините. Мазнината за готвене трябва да се излее в топлоустойчив контейнер и да се изхвърли правилно, след като изстине, а не в канализацията. Измиването на мазнината в канализацията с гореща вода е незадоволително. Когато мазнината се охлади, тя се втвърдява или в канализацията, или в линията на собственика на имота, или в главната канализация, което води до свиване на линията и евентуално до нужда от услуги за отпушване на канали.
  • Изхвърляйте правилно хартиените продукти. Хартиените кърпи, пелените за еднократна употреба (и от плат), хигиенните кърпички и женските продукти не се разграждат бързо и могат да причинят много проблеми в страничната тръба на собственика на имота, както и в главната градска канализация.
  • Периодично изрязвайте корените на дърветата. Ако имате постоянни проблеми с корените на дърветата във вашия латерален канал, може да се наложи корените редовно да се изрязват от професионалист.
  • Заменете линията си с нова пластмасова тръба. Пластмасовата тръба ще предотврати навлизането на дървесни корени в линията е да замените линията и крана си с нова пластмасова тръба.
  • Коригирайте незаконните водопроводни връзки. Не свързвайте френски дренажи, помпи за отводняване и други системи за контрол на наводненията към вашата канализация. Това е незаконно, а отломките и тинята ще запушат линията ви. Консултирайте се с водопроводчик, за да отстраните всички съществуващи незаконни връзки.
  • Инсталирайте обратен клапан, който представлява приспособление, монтирано в канализационната линия (а понякога и в дренажната линия) в мазето на вашия дом или предприятие, за да предотвратите обратен поток в канализацията. Правилно инсталираният и поддържан обратен клапан позволява на канализацията да излиза, но не и да се връща обратно и по-този начин намалява значително вероятността за нужда от услуги за отпушване на канали. Задължително използвайте услугите на квалифициран водопроводчик.

Подобни публикации

Съвети за най добрата блиндирана врата за вашият дом

Димитър

Кой трябва да ремонтира щранговете в новопридобит апартамент?

Димитър

Viksofia.bg – професионални ВиК услуги в столицата

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy