БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

От днес зелен сертификат ще се издава и на преболедували Covid

От днес зелен сертификат ще се издава и на хората с антитела след преболедуван Covid. Пред лабораториите има опашки за тестоване, но има опасения че реактивите няма да стигнат. За БНР, някои чакащи на опашка в столицата споделиха, че са прекарали болестта наскоро и все още имат антитела, но се нуждаят от сертификата, за да могат да ходят на работа.  Някои изразиха съмнение в ефективността на тестовете.

„Направих си и PCR, и антигенен тест. И двата излязоха отрицателни, а всъщност преболедувах“, сподели столичанка.

Зеленият сертификат за антитела ще важи само в рамките на страната за време от 90 дни. За да се сдобие с него, тестваният трябва да има антитела след прекаран Covid в определена стойност – над 150 BAU, поясни Недялко Калъчев – собственик на лаборатории:

„Ние пускаме информацията към НЗИС (Национална здравноинформационна система б. р.), там генерират сертификата на пациента, ние го взимаме образно казано и пускаме на пациента SMS, на който той има линк, за да си свали на телефона или на компютър този сертификат. Ако е по-малко обаче от 150 (BAU-единици) просто няма да има сертификат“.

От държавната фирма „Информационно обслужване“ са осигурили възможност за издаване на удостоверение за наличие на антитела срещу коронавирус.

Удостоверението може да бъде изтеглено от интернет портала на Националната здравно-информационна система на адрес www.his.bg. Гражданите трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Национален референтен номер на резултата, който ще бъде получен от лабораторията, направила изследването.

От „Информационно обслужване“ подчертават, че изследването за антитела трябва да е направено след 11 ноември от лаборатория, която е успешно интегрирана с Националната здравно-информационна система.

Според Калъчев в следващите дни, а вероятно и седмици се очаква огромен наплив от желаещи да се тестват, наред с тези които в момента боледуват:

„Ние и в момента сме претоварени от работа и има достатъчно много проби и пациенти, които са свързани с болните хора“.

Това може да доведе до временен недостиг на реактивите, които се използват при обработка на пробите, добави той.

Източник: БНР

Подобни публикации

798 лв. е средната пенсия на мъжете през март, а на жените – 577 лв.

Димитър

Лорер: Работим активно с Гърция и Азербайджан за преодоляване зависимостта от руския газ

Димитър

Топло, температури до 32 градуса, но се очакват дъждове

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy