БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

От днес и във Видин PCR лаборатория

Заболеваемостта от COVID-19 в област Видин намалява, това обяви директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински:

„1465 са регистрираните с COVID-19 жители на област Видин от началото на пандемията. 1194 са излекувани, за съжаление имаме 125 починали лица от COVID-19. В момента активните случаи в областта са 146. Последните 1-2 седмици се наблюдава тенденция за понижаване на положителните случаи на COVID-19. За последните пет почивни дни общо положителните са 31, а излекуваните- 69.“

От днес във видинската областна болница „Св. Петка“ работи PCR лаборатория. От началото на пандемията от COVID-19 досега пробите от Видин се изпращаха за изследване в София, което затрудняваше диагностиката, обясни директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова:

„Тази сутрин са заложени първите проби- от Спешно отделение. От днес започват да се събират проби и с направление от общопрактикуващи лекари и специалисти. В лабораторията могат да дойдат за изследване и лица, които имат необходимост от PCR тест за пътуване в чужбина или други поводи за такъв, срещу заплащане от 90 лева. Изминалите няколко месеца, особено през ноември и декември, когато имаше много пациенти, нуждаещи се от изследване на PCR, се налагаше да пътуват коли до Националната референтна лаборатория, използваха се куриери, сега това отпада и самото изследване ще бъде правено за по-кратко време.“

26 пациенти с коронавирусна инфекция се лекуват в момента във видинската болница. От началото на месеца до днес са лекувани 175 човека, а през ноември- 202.

COVID отделението на видинската болница се нуждае от ЕКГ апарати, допълни д-р Найденова:

„Активира се кампания за дарителство, благодарение на която се закупиха достатъчно кислородни концентратори. Направена е поръчка за един по-специален апарат за високо подаване на кислород. Това, което все още не ни е достатъчно, са пациентски монитори и ЕКГ апарати.“

Утре ще приключи поставянето на първите 50 ваксини, които пристигнаха във Видин и са за медицинския персонал в болницата. Всички, които досега са инжектирани с първата доза, нямат нежелани ефекти.

„Чувствам се добре, нищо негативно не усещам. Единствено- лека болка в мястото на поставяне на инжекцията, но това беше вчера. Снощи главната сестра на болницата е прозвънила на всички- никой не е имал никакви странични ефекти“, сподели директорът на видинската болница.

В РЗИ ще бъде монтиран специализиран фризер за съхранение на ваксините срещу COVID-19. В средата на януари се очаква следващата доставка за Видин, която ще бъде в по-голямо количество, по думите на д-р Владински.

Източник: БНР

Подобни публикации

Новозаразените с коронавирус у нас са 303 души

Димитър

Служители на затворите излязоха на протест в редица градове на страната

Димитър

„Продължаваме промяната“ преговаря за кабинет с независими депутати

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy