БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

От понеделник и личните лекари се включват във ваксинацията

В Пловдив е голям интересът към ваксинацията през днешния ден. Три кабинета има разкрити само в Регионалната здравна инспекция, ваксини се поставят в още 5 лечебни заведения в Пловдив, а също и в Асеновград и Първомай.

Всеки желаещ да се ваксинира ще бъде обслужен. Това заяви в Пловдив главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той се срещна с областния управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева и с директора на РЗИ д-р Ваня Танчева, за да обсъдят организацията около имунизацията.

„Истината е, че от този уикенд влязохме в масовата част на кампанията. От понеделник се включват и личните лекари“, заяви доц. Кунчев. Той уточни, че е е изчистен въпросът по документацията, която личните лекари трябва да попълват в информационната система, която прехвърля към системата на Covid.

153 са съобщенията за нежелани реакции след поставянето на ваксината при направени до момента над 110 хиляди имунизации, съобщи държавният здравен инспектор. Сигналите са постъпили в Изпълнителната агенция по лекарствата и голямата част от тях са типични грипоподобни синтоми. По думите на доц. Кунчев тези симптоми са показател, че имунната система реагира, работи и създава антитела.

Един единствен случай има на алергична реакция, която е овладяна в кабинета.

През март очакваме още половин милион дози от всички ваксини. Очаква се одобрение на ваксината на „Янсен“, което още повече ще облекчи процеса, коментира главният държавен здравен инспектор.

Източник: БНР

Подобни публикации

Районът около Централна гара в София – отцепен заради изоставен багаж

Димитър

Производителите на яйца в България очакват цената им да продължи да расте

Димитър

Слънчево, температури до 17 градуса

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy