БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Очаква се до два дни ваксинираните българи да станат 800 000

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов заяви на брифинг на Националния оперативен щаб, че нивата на заболяемост в България са по-ниски от тези в съседните страни и същевременно мерките в страната си по-меки, отколкото в редица други страни.

14 038 проби са направени през последното денонощие, 1388 са новите случаи – 9,9%. 402 497 са потвърдените случаи и това означава, че заедно с ваксинираните над 1 милион българи вече имат имунитет, отчете Ангелов.

Той посочи, че тенденцията броят на новозаразените да намалява е трайна и благодари на всички български граждани за спазването на мерките.

При лекарите вече е постигнат колективен имунитет, отчете още здравният министър в оставка.

На седмична база има 9 774 нови случаи, излекуваните са над 17 000.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че заболяемостта от Covid-19 в България е 332 на 100000 на двуседмична маза, което отрежда на страната ни 9-о място в ЕС.

В Кипър заболяемостта е 4 пъти по-голяма, в Швеция – 3 пъти, посочи още Кунчев.

Здравният министър в оставка каза още, че днес ще бъдат издадени заповедите за продължаване на епидемиологичната обстановка и с тях ще бъде забранено влизането в България на пристигащи от Индия и някои други държави.

Той увери, че България разполага с достатъчно количества ваксини и ще бъдат отворени още зелени ваксинирани.

Председателят на ваксинационния щаб проф. Гигов посочи, че днес и утре ще бъде достигнато числото от 800 000 ваксинирани български граждани.

Ангелов от своя страна заяви, че ако се запазят темповете на ваксиниране колективен имунитет може да бъде постигнат най-късно до края на август, а даже и по-рано.

Зелените коридори ще бъдат отворени от 2 до 9 май, а след 10 май желаещите ще могат да избират ваксина.

Източник: БНР

Подобни публикации

Кирил Петков: Допуснах комуникационна грешка, диалогът продължава

Димитър

Няма опасност за живота на пострадалите при катастрофата на АМ „Струма“

Димитър

Консултации на „Възраждане“ с Румен Радев утре, 9 ноември

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy