БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Очаква се изгонените руски дипломати да напуснат България

70-те руски дипломати и служители, за които се твърди, че са използвали дипломатическата дейност като прикритие, се очаква да напуснат България до края на деня.

Премиерът в оставка Кирил Петков обяви във вторник експулсирането на въпросните служители:

„Които нашите служби са идентифицирали като хора, които са свързани в голяма степен с техните служби и са работили срещу интересите на нашата Родина. Също искам да кажа, че това не е по никакъв начин агресия към руския народ, нямаме нищо против тях. Просто, когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат на този тип действия и в неделя очакваме един така пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва“.

По информация от МВнР вербална нота с имената на 70 служители на дипломатическата мисия е била връчена на посланика на Русия Елеонора Митрофанова. В нотата се заявява очакването Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно консулството си в Екатеринбург.

По-рано българският премиер отхвърли ултиматума на руския посланик да бъде отменено решението за изгонване на 70-те служители.

Източник: БНР

Подобни публикации

Иван Шишков: Газовата връзка Гърция – България ще се ползва с най-големи привилегии в цялата държава

Димитър

Пореден скок на новите случаи на коронавирус, 19,3% от тестовете са позитивни

Димитър

Доц. Кунчев: До септември Делта вариантът на коронавируса ще доминира у нас

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy