БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Очаква се позицията на България по руския ултиматум

Очаква се позицията на България по нотата на руския посланик в София Елеонора Митрофанова-с настояване до 12 часа днес да бъдат оттеглени исканията за отзоваване на 70 служители на руските представителства в България.

След изслушване на председателски съвет в Народното събрание късно снощи министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска съобщи:

„Очаквам указания от премиера. Той е информиран за всичко това и очаквам указания от него. Има координация, разбира се. Говорено е с него. Нека да дойдат писмени указания от него. Ние сме спазвали стриктно процедурата. Дошли са писмата със списъците. Ние сме поискали указания от Министерски съвет. Те са ни казали какво да направим и сме действали изцяло по процедура“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че на председателския съвет е обсъден фактическият състав на докладите, които са били представени на Съвета за сигурност при премиера. Според Костадинов Петков е използвал структурите на държавната власт за лична политическа изгода и ще сезира прокуратурата за това.

„Точно поради тази причина утре ще изготвим сигнал до прокуратурата, с което ще искаме Кирил Петков да бъде незабавно разследван“, каза Костадинов.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви, че Кирил Петков създава хаос в държавата, защото си отива от власт.

„Вие чухте ли ме какво ви казах, че той е лъжец. Лъже. Няма нито един доклад на ДАНС. Няма никакво решение на съвета. Има устни разпореждания. На този съвет са обсъждали съвсем различно. Външно са предлагали реципрочно намаляване на дипломатическите корпуси, защото руснаците са повече от нас, но това не е шпионаж. Това е друга процедура и трябва един месец“, посочи Тошко Йорданов.

Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че вероятно по темата ще се правят всякакви спекулации.

„Докато не се изясни цялата картина, всичко, което ще чувате, ще бъдат най-различни интерпретации“, обясни Иванов.

По-рано президентът Румен Радев призова правителството в оставка да направи оценка на последствията от ескалацията на напрежението в отношенията между София и Москва.

А премиерът Кирил Петков призова посолството на Русия да оттегли нотата си и подчерта че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес.

Предвижда се темата да бъде сред обсъжданите и на насрочения парламентарен блицконтрол, в който на въпроси на депутати ще отговарят министър-председателят и заместниците му.

Източник: БНР

Подобни публикации

Русенски ортопеди приложиха нов метод за лечение на тежка фрактурa

Димитър

Макрон зове за компромис при приемане на закони, за да се избегне парализа

Димитър

САЩ планират 858 млрд. долара за военни разходи догодина

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy