ОБЩЕСТВО

Павел Вълнев: Северна Македония е много важна за нас и България трябва да използва практично позицията си на член на ЕС

През далечната 1961г. в обръщение към канадското правителство в Отава президентът Кенеди казва: „Географията ни прави съседи. Историята ни прави приятели. Икономиката ни прави партньори, а необходимостта ни прави съюзници“.

Разсъждавайки върху тази мисъл на президента Кенеди и подтикнат от горещата тема „Северна Македония“ през последните месеци, като човек от реалния бизнес, реших да погледна цифрите и тенденциите. Зададох си въпроса – малка ли е наистина Северна Македония и до колко е важна за българския бизнес – отговорите ме изненадаха положително…“, написа зам.-председателят на ПП „Републиканци за България“ Павел Вълнев в социалната мрежа Facebook.

Македония, освен наш съсед и съюзник в НАТО, е и един от големите търговски партньори на България – като важно е да отбележим, че търговското салдо е положително за нашата страна. На практика извън страните от ЕС, Македония е вторият по големина партньор на България по отношение на износа след 82- милионната Турция. През последните 10 години българският износ към Северна Македония е нараснал два пъти. Износът ни към Македония в някои от последните години например е по-голям от нашия износ към 150-милионната Руска Федерация и при едно добро управление търговският стокообмен между двете държави скоро може да надхвърли един милиард долара!

През последните години инвестициите на българските фирми в Република Северна Македония растат и са в различни сектори – банкова и застрахователна дейност (едни от големите банки и застрахователни дружества там са български), металургия, хранително-вкусова промишленост, геоложки проучвания, информационни технологии и телекомуникации, както и в хотелиерството. Друг важен показател е броят на туристите – по брой чуждестранни граждани, посетили България, Република Северна Македония заема шесто място в последните години, средно годишно над половин милион души!

Къде изоставаме и какво може да бъде направено? Ахилесовата пета на нашите взаимоотношения бе и си остава инфраструктурата. Скопие е единствената от съседните ни столици, до която се пътува бавно и мъчително, в някои случаи 220-те километра се изминават за 5-6 часа, нещо повече София и Скопие са единствените две съседни столици в Европа, които не са свързани с влакова линия… прословутата влакова линия, която се „строи“ вече над половин век!?! Крайно учудваща е липсата на реални усилия, от страна на България и на Северна Македония, за по-добро инфраструктурно свързване по трасето на Европейския Коридор № 8.

От трите страни по този коридор (Албания, България и Северна Македония) само България е член на ЕС, което и отрежда ролята на лидер и на своеобразен „локомотив“ по отношение на управлението на европейските фондове за изграждане на съпътстващата инфраструктура (авто- и дигитални магистрали, жп, електро- и тръбопроводи). Смятам, че е задължително българската държава да приеме за един от основните си европейски и национални приоритети изграждането на този жизнено важен проект! Приемам и подкрепям идеята бъдещата автомагистрала между София и Скопие да се казва „Гоце Делчев” в знак на признателност към революционера, общата история и съвременното приятелство.

Статистиката и цифрите показват положителни тенденции и оптимизъм, и при едно продължаващо партньорство между двете страни, и задълбочаване на политическите и икономическите връзки, можем да постигнем много! Историята е важна и трябва да я пазим и помним, но нека да не забравяме, че живеем днес, и това, което ще направим сега, ще бъде утрешната история. Северна Македония е много важна за нас и България трябва да използва практично и с разум своята позиция на член на ЕС по най-добрия начин!

Подобни публикации

Пари на време ли, ами после?

Димитър

Фотографът Виктор Димчев отново преброи протестиращите тази вечер (СНИМКА)

admin

Директорите на училищата вече ще решават за дистанционното обучение

admin

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy