ВАЖНИ СВЯТ

Папа Франциск е на визита в Ирак

От днес до 8 март папа Франциск е на апостолическа визита в Ирак, първата му в тази страна, откакто той оглави Римокатолическата църква. Програмата на папата е натоварена и включва посещение на някои символични места.

Още за днес е предвидена среща на Франциск с местните власти в президентския дворец в Багдад, а после той ще произнесе реч по време на среща с духовни лица в католическата катедрала „Света Дева Мария Застъпница“ в централния квартал „Карада“ на иракската столица. Там на 31 октомври 2010 г. джихадисти от „Ал-Кайда“ извършиха най-кървавото нападение срещу християни в Ирак, като убиха 44 богомолци, двама свещеници и 7 членове на силите за сигурност.

В събота папата ще пътува за Наджаф, на 150 километра южно от Багдад. Градът е едно от светите места за шиитите, защото в него се намира мавзолеят на имам Али, зет на пророка Мохамед и основател на шиитския клон на исляма. В Наджаф папата ще се срещне с великия аятолах Али Систани, най-висшия духовник за повечето шиити в Ирак и смятан за такъв и от много шиити по света.

Източник: БНР

Подобни публикации

Сенатът на САЩ одобри рекордния бюджет за отбрана от $858 милиарда

Димитър

Русия отхвърли претенциите на Чехия за финансови компенсации за взривовете край Върбетице

Димитър

Русия предупреди САЩ с „непредвидими последствия“ заради оръжията за Украйна

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy