СВЯТ

Париж ограничава скоростта до 30 км/ч почти навсякъде

Парижкото кметство въвежда от края на август повсеместно ограничение на скоростта до 30 километра в час във френската столица с някои малки изключения. Това съобщи заместник-кметът Давид Белиар, цитиран от специализираното издание boursorama.com.

След „корона пистите“, въведени по време на първия локдаун, едновременно с реформата на уличното паркиране и преди установяването на зони с ограничен трафик (ЗОТ – ZTL) в историческия център на града през първото полугодие на 2022 г. заместник-кметът ускори реформите, които е възможно да предизвикат гнева на шофьорите.

В Париж вече има 60 процента зони с ограничение на скоростта до 30 км/ч, а средната скорост на придвижване в момента е 16 км/ч, изтъкна Белиар.

Повсеместното въвеждане на ограничението обаче е „голяма културна победа“ за еколозите, които десетки години се борят за намаляване на скоростта в града, отбеляза бившият кандидат на Зелените за кметския пост в столицата. Той припомни, че това е негово предизборно обещание, подето от сегашната кметица Ан Идалго при преизбирането ѝ през 2020 година.

Ограничението на скоростта на околовръстния булевард ще остане 70 км/ч. Пътните артерии край кейовете на р. Сена остават с ограничение от 50 км/ч.

Според допитване от края на 2020 година 59 процента от парижани подкрепят намаляване на скоростта до 30 км/ч по улиците на столицата, при условие че някои пътища останат с ограничение до 50 км/ч. /БТА

Източник: Дневник

Подобни публикации

На дневен ред в ЕП: Санкциите по закона „Магнитски“, наложени на Божков, Пеевски и Желязков

Димитър

В Англия очакват сериозни наводнения заради проливни дъждове

Димитър

Безредици в Париж, след като полицай застреля младеж

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy