СВЯТ

Парламентът на Кипър прие бюджета за догодина и излезе в предизборна ваканция

Парламентът на Кипър преустанови работата си и от днес е в задължителната ваканция преди предстоящите в началото на февруари президентски избори. Последният му акт бе приемането късно снощи на бюджета на държавата за 2023 г. Депутатите ще се върнат в пленарната зала от началото на март, с новия президент и правителство.

Бюджетът на Кипър за догодина е с излишък от 460 млн. евро, което съответства на 1,7% от брутния вътрешен продукт, при увеличение на разходите с над 550 млн. евро. В него е заложено намаление на инфлацията – до 3%, и на безработицата – до 6,4%, при икономически растеж от 3%.

Финансирането на проекти за развитие, инфраструктура, субсидии се увеличава с 12%, а социалните разходи – с 4%.

„Бюджетът не е късоглед, той гледа към бъдещето, без да поставя допълнителни тежести върху следващите поколения, и в същото време дава необходимите инструменти за справяне с краткосрочните кризи, през които преминаваме“, каза финансовият министър Константинос Петридис в изявление след вота на депутатите.

„Бюджетът укрепва социалната държава, икономическата активност и включва важни проекти за развитие, водещи до Кипър на утрешния ден“, коментира президентът Никос Анастасиадис приемането на 10-ия и последен бюджет в неговия мандат.

Източник: БНР

Подобни публикации

Кипър е на водещи позиции в ЕС по усвояване на еврофондове

Димитър

Полша, Унгария и Словакия удължават забраната за внос на украинско зърно

Димитър

Лукашенко обвини Украйна, че е изстреляла ракети по Беларус

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy