БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Парламентът отмени кариерните бонуси на членовете на ВСС

Парламентът отмени кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за съдебната власт. „За“ бяха 119 народни представители от управляващата коалиция, 80 – „против“, седем от ГЕРБ-СДС се въздържаха. Повечето депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ бяха против текстовете. Същата промяна, свързана с т.нар. кариерни бонуси се предлага и за главния инспектор и инспекторите в Инспектората към ВСС.

При изтичане на мандата или предсрочното му прекратяване на основание съответния член от конституцията изборният член на ВСС, подал молба до съответната колегия в 14-дневен срок от деня на изтичане или предсрочно прекратяване на мандата, се възстановява на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор или следовател. Досега имаше възможност те да бъдат възстановени на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора.

Отпада разпоредбата, според която стажът като изборен член на ВСС се зачита за стаж, който дава право при освобождаване от длъжност съдия, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж да има право на парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20.

В дебата отново се чуха коментари, че специализираните съд и прокуратура са били „бухалка“ и „инквизиция“. Срещу закриването основно се обявиха от ГЕРБ-СДС.

Източник: БНР

Подобни публикации

Учениците от VII, VIII и X клас преминават към присъствено обучение

Димитър

Кипър се отваря за туристи от десетки държави

Димитър

Руската армия се стреми към Приднестровието

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy