БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Парламентът отхвърли искането на „Възраждане“ за референдум за еврото

Мнозинството в Народното събрание отхвърли искането на партия „Възраждане“ да се проведе национален референдум с въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“. Повече от три часа депутатите взаимно се обвиняваха в ограничаване на демократичните права на българските граждани.

Само 68 гласа „за“ от „Възраждане“, БСП и ИТН, както и двама от ПП-ДБ и един независим депутати, подкрепиха провеждането на националното допитване. 98 бяха „против“ – от ПП-ДБ, ДПС и 14 от ГЕРБ-СДС, а останалите 45 депутати от ГЕРБ гласуваха „въздържал се“, заедно с един „въздържал се“ от ПП-ДБ.

Вносителите на искането на инициативния комитет на граждани от „Възраждане“ остро реагираха. Лидерът Костадин Костадинов ги обвини в тоталитаризъм:

„Залата „смърди“ на страх, страх от българския народ. В крайна сметка тук говорим не просто за отмяна на един референдум, тук говорим за „гавра“ с 600 хил. българи“.

От ПП-ДБ видяха тоталитаризъм в зададения въпрос, който според тях е подвеждащ и криещ редица рискове пред българската икономика. Депутатът Мартин Димитров:

„Ако такъв въпрос бъде зададен и бъде подкрепен, не само че отпада валутният борд сега и днес, но той отпада за следващите 20 години и не може да бъде въведен, защото основният му принцип е нарушен. Има един сигурен ефект. Сигурният ефект е нарастването на инфлацията, което не може да бъде овладяно“.

От „Възраждане“ се противопоставиха и на други мнения, че се нарушават Конституцията и международни договори, като призоваха мнозинството да се обърне към Конституционния съд.

От ДПС изтъкнаха, че е въпрос на политическа отговорност отхвърлянето на възможността за подобно национално допитване.

Според ГЕРБ референдумът е правно обоснован със събраните необходими подписи в срок, но съдържа в себе си редица противоречия.

От БСП и ИТН заявиха, че е морално да се подкрепи предложението за провеждане на референдума.

Социалистът Кристиан Вигенин призна, че има проблем с въпроса, но и че той е можело да се редактира:

„Трябва да бъдат уважени хората, които си поставиха подписите под този въпрос. Официално потвърдено, това са над 400 хил. български граждани. Това в случая означава, че ние подкрепяме въвеждането на еврото и влизането на България в еврозоната, но при внимателна преценка на условията и сроковете, в които това да стане“.

Станислав Балабанов от ИТН заяви, че те са „за“ България в еврозоната, но и че не трябва да се ограничава правото на гражданите да бъдат питани:

„Защото има ясен закон за прякото участие на гражданите и вие не го спазвате. Вие налагате конкретна политическа воля, с която да унищожите волята на българските граждани“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Д-р Гергана Николова: При заразяване да не се изпада в паника

Димитър

Протестите на „Автомагистрали – Черно море“ продължават

Димитър

145 години от Освобождението на Сливен и Ямбол

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy