БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Парламентът решава за получаване на гражданство срещу краткотрайни инвестиции

Парламентът решава дали да се дава българско гражданство на чужденци срещу краткотрайни инвестиции. Промените в закона ще бъдат обсъдени на второ четене.

Това са чужди лица,  които са получили разрешение за постоянно пребиваване в нашата страна на основание, че са вложили над 1 милион лева в акции на български дружества, облигации и съкровищни бонове или са увеличили тази инвестиция до 2 милиона лева. В първия случай те досега можеха да получат български паспорт след пет години пребиваване в България, а ако се увеличили вложението си до два милиона лева, можеха да кандидатстват за паспорт и след една година.

В закона остава възможността за получаване на българско гражданство от инвеститори с трайни инвестиции, които са сертифицирани по реда на Закона за насърчаване на инвестициите със сертификат клас „А“ или „Б“, както и за приоритетен инвестиционен проект.

Депутатите ще гласуват на второ четене промени в Закона за чужденците. Предвижда се студентите граждани на трети държави, които завършват образованието си в Република България, да могат да продължат да работят в страната, без да е необходимо да напускат нейната територия с цел издаване на виза за дългосрочно пребиваване.

В дневния ред на Народното събрание е и изслушване на вицепремиера Томислав Дончев. Той ще обясни готовността на България да представи пред ЕК финалния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост и подготовката на Споразумението за партньорство за програмния период до 2027 година и на оперативните програми.

Трима министри ще отговарят по време на парламентарния контрол на депутатски въпроси. Министърът на финансите Кирил Ананиев ще отговори на въпрос на Румен Гечев относно постъпленията в бюджета от публичните вземания от хазартния бизнес за миналата година. Финансовият министър ще даде информация относно констатациите на ОЛАФ за несъбраните мита от български митници в особено големи размери.

Другите двама министри, които ще участват в парламентарния контрол са екоминистърът Емил Димитров и министърът на земеделието Десислава Танева.

Източник: БНР

Подобни публикации

Съдът в Русе заседава по дело срещу Пламен Бобоков за нерегистрирани културни ценности

Димитър

След заплахата от протести държавата готви по 24 лв. на ден на работник от затворен бизнес

admin

3146 са новите случаи на коронавирус

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy