БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Парламентът решава за получаване на гражданство срещу краткотрайни инвестиции

Парламентът решава дали да се дава българско гражданство на чужденци срещу краткотрайни инвестиции. Промените в закона ще бъдат обсъдени на второ четене.

Това са чужди лица,  които са получили разрешение за постоянно пребиваване в нашата страна на основание, че са вложили над 1 милион лева в акции на български дружества, облигации и съкровищни бонове или са увеличили тази инвестиция до 2 милиона лева. В първия случай те досега можеха да получат български паспорт след пет години пребиваване в България, а ако се увеличили вложението си до два милиона лева, можеха да кандидатстват за паспорт и след една година.

В закона остава възможността за получаване на българско гражданство от инвеститори с трайни инвестиции, които са сертифицирани по реда на Закона за насърчаване на инвестициите със сертификат клас „А“ или „Б“, както и за приоритетен инвестиционен проект.

Депутатите ще гласуват на второ четене промени в Закона за чужденците. Предвижда се студентите граждани на трети държави, които завършват образованието си в Република България, да могат да продължат да работят в страната, без да е необходимо да напускат нейната територия с цел издаване на виза за дългосрочно пребиваване.

В дневния ред на Народното събрание е и изслушване на вицепремиера Томислав Дончев. Той ще обясни готовността на България да представи пред ЕК финалния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост и подготовката на Споразумението за партньорство за програмния период до 2027 година и на оперативните програми.

Трима министри ще отговарят по време на парламентарния контрол на депутатски въпроси. Министърът на финансите Кирил Ананиев ще отговори на въпрос на Румен Гечев относно постъпленията в бюджета от публичните вземания от хазартния бизнес за миналата година. Финансовият министър ще даде информация относно констатациите на ОЛАФ за несъбраните мита от български митници в особено големи размери.

Другите двама министри, които ще участват в парламентарния контрол са екоминистърът Емил Димитров и министърът на земеделието Десислава Танева.

Източник: БНР

Подобни публикации

Инициативен комитет внася уведомление в парламента за подписка за Велико народно събрание

Димитър

МТСП припомня на работниците в неплатен отпуск да си платят здравните осигуровки

Димитър

233 нови случая на коронавирус при 4628 теста

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy