БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Партиите в НС искат да се запознаят с проекта за актуализация на бюджета

Логично е най-голямата парламентарна група да оглави комисията по бюджет и финанси в парламента, заяви депутатът от „Има такъв народ“ Пламен Данаилов, който бе номиниран за финансов министър в проектокабинета на Пламен Николов. Данаилов отклони въпроса дали той ще оглави ключовата комисия, от която се очаква в спешен порядък да разгледа актуализацията на бюджета. Експертът бе категоричен, че и без такава актуализация, разходите на кабинета могат да бъдат осигурени до сформирането на редовен кабинет. На въпрос на БНР дали политическата криза би се отразила на цената на потенциален нов дълг извън пазарните фактори, Данаилов отговори:

„Предвид как върви приходната част или това, което казва финансовият министър, не виждам нуждата от взимане на нови заеми, но, да, има и такава възможност, ако се стигне чак толкова до превишение на разходите. Да, като цяло, е по-лесно редовно правителство да преговаря за условия по дълг, отколкото служебно правителство“.

ДБ одобрява актуализацията, но иска преглед в комисия

Ако няма актуализация на бюджета, служебното правителство може да преразпредели разходи и да осигури средства за ключови сектори, обясни депутатът от Демократична България Владислав Панев. За пореден път Панев потвърди, че ДБ одобрява предложения от служебното правителство проект, но иска да го разгледа в ресорната бюджетна комисия. На въпрос на БНР дали при потенциална липса на редовен кабинет, евентуална емисия дълг на външните пазари би била по-скъпа заради политическата несигурност, Панев отговори:

„Не, не мисля, че е доста скъпа, тъй като условията са благоприятни на външните пазари. Те, надали се влияят от това, дали служебен или редовен кабинет ще тегли нова емисия. Доколкото виждам, дългът, който е необходим, ще бъде даже по-малък, тъй като предвижданият дори от актуализацията дефицит е по-малък, отколкото на редовния бюджет.“

По настоящия закон в края на годината дефицитът трябва да е 3,9 на сто от брутния вътрешен продукт, а при предлаганата актуализация недостигът се свива леко до 3,6 %.

ДПС иска министърът да представи пред партиите проекта си за актуализация 

Служебният министър на финансите Асен Василев трябваше да представи актуализацията на бюджета пред парламентарните сили преди да я внесе като законопроект, заяви депутатът от ДПС Петър Чобанов. В първата позиция на тази политическа сила по предлаганата промяна в основния финансов закон. Когато види законопроекта в ресорната комисия, тогава ДПС ще излезе с позиция по него, уточни Чобанов. Той е категоричен, че може тя да бъде направена в края на годината от редовен кабинет.

„Ако евентуално, не се създаде мнозинство и този парламент бъде разпуснат, това да се случи в края на тази година, а дотогава, по линия на преразпределение, да се търси възможност, тогава когато възникнат някакви допълнителни нужди те да бъдат удовлетворявани. Много е трудно да се излезе на международните пазари от служебно правителство, тъй като на международните пазари, тези, които отпускат дълга, искат да знаят, какви дългосрочни ангажименти стоят за поемането на този дълг“.

Според настоящия бюджет кабинетът има право да изтегли още 3,7 милиарда лева дълг. Още с встъпването си в длъжност Асен Василев направи уговорката, че до септември няма необходимост от подобно действие. Нов дълг може да се набере или от външните международни пазари, или чрез емисии държавни ценни книжа в България.

В държавния бюджет има пари, но е нужна актуализация

ГЕРБ няма да подпише празен чек на служебния кабинет с актуализацията на бюджета

Източник: БНР

Подобни публикации

Властите в Кипър обмислят бонуси за ваксинираните

Димитър

Шествие срещу войната в Украйна

Димитър

Петков: Няма да имат дълголетие този парламент и това правителство, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинства

Димитър

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy