ПОЛИТИКА

Партията на Слави се захранвала от недоволните от ГЕРБ и от тези, които обичайно не гласуват

Партията на Слави се захранвала от недоволните от ГЕРБ и от тези, които обичайно не гласуват

Проучване на „Маркет линкс“ показва, че 71% от българите искат европейските институции да се ангажират със събитията в страната ни. Социологът от „Маркет линкс“ Добромир Живков е на мнение, че политическата криза ву нас придобива международен оттенък.

,,Събудихме се с два механизма, а не с един. Тези хора, очевидно след три месеца протести, търсят инстинктивно помощ от европейските институции. Даваме си сметка, че до голяма степен всичко е в нашите ръце. От друга страна съществува очакването ЕС да дисциплинира своите страни членки и европейските институции да се намесят по-активно, обясни той.

По думите му, за съжаление, част от българското общество е започнала да очаква много повече от държавата да решава техните лични проблеми. А модерната културна парадигма била човек да вярва в собствените си сили и да въздейства на политическия процес.

,,Години наред не само ЕНП беше подкрепяща политиката на ГЕРБ. Подкрепа се виждаше и от Европейската комисия. Все пак има невидим за нас външен натиск. Позицията на ЕП ще окаже неизбежно влияние върху вътрешнополитическата ситуация, но надали ще доведе до конкретна развръзка“, коментира още Живков пред Bulgaria ON AIR.

Според него в момента практически няма разлика в доверието между ГЕРБ и БСП. Тезата на „Маркет линкс“ е, че БСП подобрява електоралната си подкрепа поради негативната вълна срещу управлението и ГЕРБ. А „Има такъв народ“ на Слави Трифонов заема трета позиция в проучването за електоралните нагласи.

,,Партията на Слави Трифонов се захранва основно от недоволните от ГЕРБ и тези, които обичайно не гласуват. Тази мобилизация при „Има такъв народ“ не може да кажем, че е достатъчно устойчива“, отбеляза социологът.

Източник: plovdiv24

Подобни публикации

Правителството одобри Национален план за готовност при пандемия

Димитър

Прогнозата на Мустафа Карадайъ: След изборите – тежка зима за България!

Димитър

Министър Ангелов: Отчитаме устойчива тенденция за увеличаване на случаите на Covid-19

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy