БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Петков: Войната в Украйна дава възможност да се направи нова енергийна карта на региона

Войната в Украйна дава възможност да се направи нова енергийна карта на региона и диверсификация на енергийните доставки. Това заяви премиерът Кирил Петков при откриването на първата работна среща на енергийните министри на 8 страни от региона.

Форумът се провежда в София и на него се обсъжда енергийната сигурност и работата на бъдещия регионален координационен център, който ще управлява дейността на електрическата и газовата инфраструктура за Югоизточна Европа.

„Единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни развития, е да се обединим, както сме обединени днес и да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни, са налице“, каза Кирил Петков.

В рамките на форума „Булгартрансгаз“ и „Интернешънал Газ“ ще подпишат договор за инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Българи я- Сърбия. Общата стойност на договора е почти 140 милиона лева без ДДС. Финансирането е в обхвата на безвъзмездната финансова помощ от Механизма за свързване на Европа.

В срещата участва и генералният директор на Главна дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен.

Източник: БНР

Подобни публикации

Омбудсманът иска компенсации за гражданите, ако се свали температурата на топлата вода

Димитър

Правителството обещава 450 млн. лева компенсации за скъпия ток

Димитър

Главните прокурори на България и Украйна подписаха меморандум за сътрудничество

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy