БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Петков каза пред Шолц условията за РСМ, канцлерът настоя за съгласие за старт на европреговори

След разговора си с пристигналия в София канцлер на Германия Олаф Шолц премиерът Кирил Петков заяви, че България може да се съгласи Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС, само ако получи гаранции за изпълнение на българските искания към Скопие. От своя страна Шолц видя възможност за напредък още до края на френското председателството на Съвета на ЕС, което завършва на 30 юни.

Казаното от Петков означава, че българската позиция за членство на Република Северна Македония остава непроменена, но допълни, че в интензивните разговори по темата се търсят европейски гаранции, че условията на страната ни ще бъдат изпълнени.

„Споделих с канцлера, че в този момент България има три основни приоритета – ЕС да бъде част от гаранцията, за да можем да имаме стъпки напред. Първо, да видим всички възможности през европейския процес да се гарантира включването на българите в Конституцията на Република Северна Македония, за да можем да защитим правата на българите там, едновременно с това имаме рамкова позиция и договор за добросъседство. Така че всяко едно възможно решение трябва да включва тези три приоритета на България. Ние вярваме, че Европейският съюз и Германия, бидейки един от лидерите там, могат да дадат потенциални възможности да има европейски гаранции това да се случва“.

„Настоятелно подкрепям постигането на съгласие за започването на преговори за присъединяване към ЕС със Северна Македония и Албания“, заяви от своя страна германският канцлер Олаф Шолц, който пристигна в София от Скопие.

Той смята, че има шанс за напредък и решаване на проблемите между България и Република Северна Македония.

„Смятам, че има шансове за напредък. Ще продължим усилията до края на френското председателство. Убеден съм, че всички ние, европейците, носим отговорност за стабилността на Балканите“.

Шолц спомена започналия преди 20 години в Солун процес по присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС, констатирайки, че процесът е твърде бавен.
Наша задача е да не разочароваме надеждите, подчерта той.

Канцлерът определи посещението си в София като политически сигнал за приемане на страните от Западните Балкани.

На няколко пъти канцлерът каза, че се търси работещо решение, което може да се намери.

Шолц смята още, че и Скопие трябва да изпълни българските условия. Той изрази увереност, че има разбиране в Република Северна Македония. Проблемът по думите му е как да бъде постигнат този резултат.

Енергийната сигурност на страните членки на ЕС на фона на войната в Украйна е другият акцент от проведените разговори между Петков и канцлера. Общо е разбирането, че само обединени страните членки може да преодолеят последиците от енергийната криза, за да има сигурни газови доставки.

Обаче процесът по изграждане на газовата инфраструктура трябва да продължи, за което федералната република полага усилия и има планове за изграждане на терминали за втечнен газ.

Шолц не отговори на въпроса възнамерява ли да посети Киев, но подчерта, че визитите на евролидерите там имат смисъл и са координирани.

Източник: БНР

Подобни публикации

MБАЛ-Пазарджик иска разкриване на лаборатория за PCR тестове

Димитър

2995 са новозаразените с коронавирус у нас

Димитър

АТАНАС ЧОБАНОВ ИЗНУДВА ЩАТСКИ ДИПЛОМАТИ СЪС СРС-ТА

admin

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy