БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Петков: Проектът за конституционни промени ще е готов до 10 дни

Проектът за конституционни промени е на финален етап и ще бъде готов до 10 дни. Това съобщи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Не стана ясно обаче дали това ще бъде проект на неговата формация или общ проект, изготвен съвместно с ГЕРБ-СДС и ДПС.

По думите му като най-проблемен се очертава спорът дали да се премахне фигурата на главния прокурор. От ПП настояват за това, докато вчера съпредседателят на ДБ Христо Иванов да се обяви за орязване на правомощията му:

“Това, което ние дискутираме, е всъщност ролята на главния прокурор и се следи сега, с конституционалистите, да се види дали премахване или огромно орязване. В този момент мислим, че премахването на главния прокурор като длъжност е най-добрата стъпка от наша страна. Но идеята е една и съща – тези огромни правомощия, които са в момента концентрирани в един човек, да не бъдат повече така”.

За обсъждания по проекта ще бъдат поканени всички парламентарно представени формации в търсене на по-голяма подкрепа.

От ПП-ДБ ще се възползват от ветото на президента върху Закона за съдебната власт, за да предложат изменения върху вече приетите текстове. Като освен възражението на държавния глава срещу отделянето на следствието като независим орган, от ПП-ДБ имат и свое:

“Ние ще призовем и другите партии сега, като имаме това вето, да минем през цялостния процес. Там има и една противоконституционна мярка – за дисциплинарното наказание на магистрати, които не могат да да работят своята професия за 2 години. Според нас това не е правилно. Така че има корекции, които трябва да се направят. Трябва да се изпълнява правилникът на Народното събрание точно и да имаме по-широка дискусия за такава основополагаща промяна“.

Източник: БНР

Подобни публикации

СЗО: Омикрон носи много висок глобален риск

Димитър

Форум в София ще обсъди политики за редуциране на въглеродните емисии

Димитър

1733 случая на коронавирус, над 20 000 ваксинирани за ден

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy