БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Плащеницата на света Петка Българска е изложена за поклонение във Велико Търново

Плащеницата на света Петка Българска, наричана още Търновска, днес ще бъде изложена за поклонение в катедралния храм на Велико Търново „Рождество Богородично“. Реликвата се пази в румънския град Яш и пристига в старопрестолния ни град за празника Малка Богородица.

Поклонението пред одеждата реликва на св. Петка Търновска ще започне в 10 часа в катедралата на Велико Търново. Инициативата е на кмета Даниел Панов и на великотърновския митрополит Григорий.

Пристигането на плащеницата на покровителката на старопрестолния ни град става възможно с благословията на румънския патриарх Даниил, със съдействието на русенския митрополит Наум и сътрудничеството на българското посолство в Букурещ.

Преподобна Параскева Епиватска, известна още като света Петка Българска или Търновска, е живяла през 10-11 век. Цар Иван Асен Втори пренася мощите ѝ в столицата Търновград, където се съхраняват близо два века. През 1641 г. тленните останки на света Петка са положени в митрополитската катедрала в Яш, Северна Румъния.

Българите почитат света Петка като покровителка на жената, дома и семейството.

Източник: БНР

Подобни публикации

От днес във ВМА всеки ден зелен коридор за ваксиниране

Димитър

Костадин Костадинов: Гласувах за възраждането на България като свободна и независима държава

Димитър

Гуардиола е избран за мениджър на сезона в Англия

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy